lördag 23 november 2013

Blogga. Pausa.

Det har varit skralt med mitt bloggande de senaste månaderna, till stor del beroende på det jag skrev i det förra inlägget.
Till veckan blir det hjärtoperation och några dagar på sjukhus i Göteborg. Men sen nångång hoppas jag komma igång med bloggandet igen. Ser fram emot att dela med mig av böcker jag läser och drycker jag provar. Och massa annat trams och seriösiteter förstås.

torsdag 21 november 2013

Nedräkning inför hjärtoperationen

I ett inlägg tidigare i år skrev jag om min kommande hjärtoperation. Den var planerad till augusti men har fått skjutas upp flera gånger, detta bl.a. p.g.a. blodförgiftning, stroke och materialbrist. Nästa vecka är det i alla fall dags. Det känns skönt att det äntligen är dags. Jag vet att jag ges de bästa möjligheterna och opereras av otroligt duktiga läkare. Av erfarenhet vet jag också att jag kvällen innan operation och på morgonen samma dag kommer vara orolig och rädd. Konstigt vore kanske annars. På onsdag är det dags för operationen. Om allt går vägen (och det är ju klart det gör!) så åker jag tillbaks till sjukhuset i Karlstad i slutet av nästa vecka för att få den sista sjukhusrehabiliteringen efter stroken som var i augusti.

tisdag 19 november 2013

Tunt i bloggen


Det har varit ganska tunt i min blogg från i juli och framåt. De som ändå har läst i bloggen den senaste tiden eller har följt mig på annat sätt kan säkerligen räkna ut att det skrala bloggandet beror på att jag har legat på sjukhus i närmare fem månader efter att ha drabbats av bland annat blodförgiftning och stroke. Tidigare har jag ofta skrivit om böcker jag läser och drycker jag provar, speciellt whisky och rom. Jag har inte orkat eller haft möjlighet att läsa några böcker under sjuktiden och efter stroken blev jag uppmanad att avstå alkohol i minst tre månader men gärna ett halvår. Jag ser fram emot och tänker fortsätta läsa böcker och prova drycker framöver, och då också skriva om det i bloggen. Det står till exempel flera romsorter därhemma i barskåpet som införskaffades på Barbados i början av året, som fortfarande väntar på att testas.
Min samling av rom från Barbados. Flertalet ännu otestade.
 

lördag 16 november 2013

Resenyheter


Jag har alltid gillat att resa. På den gamla goda tiden när resebolagen gav ut riktiga kataloger var jag jämt på resebyrån och hämtade dessa när nya kom. Under flera år srang jag också på den årliga TUR-mässan i Göteborg och plockade kilovis med broschyrer. Visst är det jättebra med allt man kan hitta på nätet och resebolagen kan uppdatera kontinuerligt om sina resor. Jag saknar ändå att bläddra igenom 200 sidor Fritidsresorkatalog i papper. Faktum är att jag även saknar urvalet av resebolag. Kanske är det de bästa bolagen som är kvar men med bara tre stora charterbolag (Fritidsresor, Vingresor och Apollo) så är det inte annat än att jag saknar även Spies och Atlas.

Under alla år så har jag tyckt att det är roligt när det kommer nya resemål. Jag har också en förkärlek för det lite mer udda. De senaste åren, förutom de sista två –tre,  har det varit lite skralt med nyheter i min smak. Jag tycker inte alls det är spännande när den stora nyheten som slås upp är ytterligare en by på Gran Canaria eller en ytterligare ö i Grekland eller Thailand. Jag har också varit lite fundersam över att inte Adriatiska kusten med Kroatien och Montenegro har slagits upp större och tidigare efter krigen på Balkan med tanke på att Sri Lanka har slagits upp som ”vinterns stora nyhet” ungefär åtta gånger på 16 år.

Karibien

För ett par år sedan presenterade Fritidsresor Barbados som nyhet. Karibien har överlag blivit populärare de senaste åren, mycket beroende på dollarkursen. Den gångna vintersäsongen, 2012/2013 gick det att kombinera Barbados med Saint Lucia. Min sambo och jag valde att åka till ”bara” Barbados i januari-februari i år (se tidigare inlägg här i bloggen). Vintern 2013/2014 drogs först kombinationen med Saint Lucia bort, men det ska nu gå ändå.Det går också nu att kombinera Barbados med Grenada.

Denna vinter går det också att resa till Tobago med Apollo.

Vingresor presenterade i veckan på sin Facebooksida att man under vintersäsongen 2014/2015 har charter till ön Saint Martin/Sint Maarteen (ön är delad mellan Holland och Frankrike. Väl på plats kan man åka på utflykt till den brittiska ön Anguilla och den franska (tidigare svenska) ön  Saint Barthelemy.

 

Asien

Från och med denna vinter kan man resa med Fritidsresor på badsemester till Burma.

 

Europa

Från sommaren 2014 går det att åka med Apollo till Albanien med flyg till Korfu och båt över till Saranda i södra Albanien.

 

För att avrunda. Jag är nöjd med den senaste utvecklingen av resenyheter till udda platser. Vem kunde för bara några år sedan tro på sol- och badresor till de tidigare stängda länderna Burma och Albanien? Karibien fortsätter att locka svenskar och förhoppningsvis får vi se fler nyheter därifrån. Afrika verkar också bli lite populärare om än i litet format.
Det kan vara bra att hålla ögonen på rundresebolag som Temaresor och Albatros Travel, de kommer med nyheter i resor rätt var det är. Där finns bl a safariresor till Afrika. Albatros har också en kryssning i Seychellernas fina övärld och presenterade för bara några dagar sen en rundresa i både Nord- och Sydkorea

tisdag 12 november 2013

Arbetsförberedelser

Nu är det nästan 5 månader sedan jag jobbade. Mellan då och nu har jag drabbats av blodförgiftning, något hjärtinfarktliknande och en stroke. Under hela den här tiden har jag haft två riktigt stora mål - att komma hem och att börja arbeta igen.
Idag besökte jag min arbetsplats för fjärde gången efter stroken. För er som inte vet, jag arbetar som handläggare på Migrationsverket i teamet som har hand om återvändande, dvs underrättar och ser till att av- och utvisningsbeslut verkställs.
Huvudsyftet med dagens, liksom de tidigare, besök var att hälsa på kollegorna. Denna gång hade jag också valt att närvara vid teamets veckomöte. Min tanke inför det var att känna in hur "snacket går" nu och vad som är "på tapeten". Detta som min egen idé om att en fas att förbereda mig inför den dagen jag faktiskt kan börja jobba igen. När jag har diskuterat detta med min läkare så har hon gissat på att jag kanske kan börja jobba lite framåt våren, typ i mars.
På mötet togs stresstermometern upp, som vi alltid gör. Trots att stressiffrorna hos de flesta låg relativt högt så märkte jag ett lugn och en harmoni bland kollegorna. Detta gissar jag att alla är med och påverkar eftersom vi arbetar bra som ett team istället för x antal handläggare.  Det märktes också att den nuvarande tillfälliga teamledaren sprider lugn och harmoni i teamet. Därtill är hon mycket duktig, vilket jag visste sedan tidigare. Det gav mig mycket att vara på jobbet några timmar idag och delta i teammötet. Nu är jag ännu mer taggad att börja jobba!!!


From stroke to walk
Häromdagen ställde jag upp mina hjälpmedel på golvet på sjukhuset och tog kort. Jag tycker det ser ut som en utvecklingskedja jag har haft efter stroken, från sängliggande till att gå med käpp, via rullstol, bock, krycka. Jag kan bara konstatera att det har gått framåt och att jag har varit duktig.
My evolution - from stroke to walk
 

söndag 10 november 2013

Permission

I helgen har jag haft permission från sjukhuset och varit hemma. Jag åkte hem sent på fredag eftermiddag och tillbaks till sjukhuset idag söndag på eftermiddagen. Jag har varit hemma på permission några gånger tidigare men detta var den längsta perioden. 2 nätter i sin egen säng!
Helgen ägnades mestadels till att bara ta det lugnt, sova länge och bara gå runt och skrota i pyjamas. Och äta icke-sjukhusmat. På kvällarna blev det soffhäng framför tv:n. På förmiddagen idag tog sambon och jag en liten kort promenad ute. Det är verkligen skillnad nu när jag använder käpp att gå med mot för några veckor sedan när det var rullstol som gällde.Imorgon är det 3 månader sedan jag fick min stroke.
Jag har en slappardag i flanellpyjamas i sängen med en whiskytidning.
 

torsdag 7 november 2013

Den långa gången

Efter stroken i augusti låg jag mer eller mindre still i en säng. Jag behövde hjälp med precis allt. Efter ett tag fick jag en rullstol och började så smått lära mig att ta mig från säng till rullstol och tillbaks - med mycket hjälp. Sedan har det verkligen rullat på. Några veckor senare kom jag till en ny avdelning, inriktad på rehabilitering. Jag behövde då fortfarande hjälp med att sätta mig upp på sängkanten för att flytta över mig till rullstolen. Väl i rullstolen kunde jag sparka mig fram ganska bra. Jag fick sen börja gå lite med gåbord och andra hjälpmedel. Gången här på sjukhusavdelningen hade mätts upp till 50 meter fick jag höra. Jag har mitt rum i ena änden. En tur, med något hjälpmedel, från rummet till dagrummet och tillbaks är alltså 100 meter. Lätt att hålla räkningen således. För ett par veckor sedan fick jag börja prova att gå med krycka. En av de första dagarna gick jag fram och tillbaks i den där gången nio gånger.  Nu i veckan har jag bytt kryckan mot käpp. Det känns som jag får en naturligare gång med den.

Mitt senaste hjälpmedel. Käppen har bra balans. Det måste vara ett bra utgångsläge.
 

Färdtjänst
Jag har inte haft nån tur med färdtjänsten direkt. Det är inte länge jag har haft tillgång till färdtjänst men det har hunnit krångla flera gånger. Igår hade jag en bokad färdtjänst till 12,20. Jag var på plats några minuter innan utsatt tid. Några minuter efter halv ett hade bilen inte och jag ringde till Färdtjänst. Efter ett bra tag i telefonkö fick jag reda på att chauffören hade tryckt bort min boknin eftersom jag inte hade varit på plats. Jo, tjena! Jag frågade om de kunde fixa en ny bil.. jag fick nåt mummel till svar. Jag ringde upp igen men tröttnade på att komma i telefonkö igen. Jag fick helt enkelt ringa vanlig taxi. Några timmar senare när jag skulle tillbaks till sjukhuset blev det trassel igen. När jag ringde Färdtjänst och frågade var min bil var så svarade de att det inte fanns någon bokning eftersom den förra resan inte blev av . Lätt att veta......nej! När jag surt sa att "då får jag väl ringa taxi IGEN så kunde hon erbjuda mig en bil en halvtimme senare. Allt ordnar sig tillslut men jag hoppas inte det ska strula såhär med Färdtjänsten i framtiden.

Överraskningsbesök på jobbet
Stället som gårdagens Färdtjänst skulle ta mig till var jobbet. Jag hade inte förvarnat någon, förutom min chef eftersom jag samtidigt skulle ha ett lönesamtal. Jag har hälsat på på mitt arbete två gånger tidigare efter stroken. Då har jag suttit i rullstolen. Igår gick jag in på jobbet med bara hjälp av min käpp. Det blev såklart många förvånade miner. Från rullstol till käpp på några veckor!!
Jodå, lönesamtalet blev av och ny lön har jag fått. Bra det men huvudsyftet med besöket var ju att hälsa på världens bästa kollegor.

Tufft schema
Det är fortfarande mycket rehabiliteringsträning för min del. Ofta är det två till tre träningspass om dagen.
Idag hade jag turen att få frukosten serverad på rummet - och på silverfat! Det är liksom inte läge att klaga då...