lördag 13 september 2014

Myteriet på Bounty


Ny version på välkänt äventyr


Författare: John Boyne
Titel: Myteriet på Bounty

Originaltitel:  Mutiny on the Bounty
Originalspråk: engelska
Översättning: Thomas Grundberg och Ulrika Junker Miranda

Sidor: 467
Utspelar sig år: 1789-1790
Utspelar sig i/på: mestadels England, Tahiti, Stilla Havet

Förlag: Bazar Förlag
Utgiven:  2013
Första utgåva på originalspråk: 2008?

Den sanna berättelsen om myteriet på skeppet Bounty och hur myteristerna befolkade den lilla ön Pitcairn är välkänd. Historien är avhandlad i såväl fackböcker, dokumentärer, romaner och filmer.

John Boynes roman är hans version av berättelsen och skildrar händelserna på andra sätt och ur andra synvinklar än tidigare böcker. Att lägga fokus på den fjortonårige John Jacob Turnstile som av en händelse får en möjlighet att gå till sjöss gör att berättelsen får en lite enklare och mänskligare ingångsvinkel. Inte mindre spännande för det.

Boyne skriver på ett sätt som gör att läsaren är närvarande i händelserna. Visst blir berättelsen lite seg emellanåt när handlingen utspelar sig vecka efter vecka, eller månad efter månad, på havet. Men händelserna skildras på ett sätt som känns trovärdigt, även om det är svårt att veta hur livet egentligen var på ett av ”kungens skepp” på 1700-talet och hur livet tedde sig på Tahiti vid aktuell tid. Historien om myteriet på Bounty har så länge jag kan minnas fascinerat mig. Boynes bok känns som en riktigt bra äventyrsversion av denna välkända historia, och jag gissar att denna version kommer att bli den ”första” för många kommande läsare.

1 kommentar: