lördag 3 mars 2012

En grabb i kortbrallor

Av alla barn som växte upp i Kålltorp i Göteborg på 40-talet så fanns det en som kom in och käkade middag när hans föräldrar öppnade fönstret mot gården och ropade Janne. Kanske var det oftast mamma Karin som stack ut huvudet och ropade eftersom pappa John jobbade på SKF och drygade ut inkomsten med att hjälpa en droskägare inne i centrum. Janne bodde med sina föräldrar i en liten enrummare ovanför en fiskaffär. När han var fem år så fick han en lillebror.  Det är lätt att tänka sig att Janne busade med de andra grabbarna i kvarteret. Kanske sköt de med slangbellor, körde lådbilar och byggde kojor i någon träddunge i närheten. Säkerligen har han lurat av lillbrorsan Roger några pottekulor i sandlådan på gården. Att Janne kickade lite boll med grabbarna under den här tiden är också troligt då han senare började spela i GAIS. Janne fick en trygg uppväxt även om det var lite knapert. 

Drygt 71 år efter att Janne såg dagens ljus så blev han utsedd till biträdande generalsekreterare i FN, en tjänst han skall tillträda den 1 juli 2012. Tiden mellan uppväxten i Kålltorp tills han blev utsedd till denna fina post har Jan Eliasson hunnit med en hel del. En lång karriär inom UD och diplomatin, FN-representant vid Iran/Irak-konflikten, medlare i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om området Nagorno-Karabach, ambassadör i Washington, utrikesminister, särskilt sändebud i Darfurkonflikten. Med mera, med mera.

Kanske är det många män och kvinnor inom makteliten runt om i världen som har haft en gynnsam och skyddad uppväxt. Fast troligt är väl att det ändå är många som har haft en ganska normal och kanske knaper barndom. Mina tankar börjar skena iväg om hur det skulle ha varit att se Göran Persson eller Reinfeldt kuta omkring i kortbrallor när de var små. Och undra om Idi Amin var grym redan när han lekte på en bakgata i Kampala. Lite lustigt hade också varit att se Laila Freivalds eller Birgitta Dahl hoppa hage och hopprep på skolgården.

Vi har alla varit små.

6 kommentarer:

  1. Fint skriven Christian. Älskar när vi försöker se och bilda oss en uppfattning om vad som finns bakom bilderna.
    Har precis börjat på Gustavs grabb av Leif G W Persson.

    (Jag brukar ibland se maktens män som små gossar iklädda sjömansdräkt á lá 45-, 50- talet, sneglande upp mot den stränge faderns uttryck. "Är jag bra nu pappa, gjorde jag rätt nu pappa, älskar du mig pappa när jag är så här duktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de orden Leif! Jag gillar verkligen din liknelse med gossarna i sjömansdräkt.

      Radera
  2. Stefan Helgesson3 mars 2012 kl. 18:13

    Sen finns ju de som alltid sett likadana ut. Tänker närmast på Carl Bildt och hur han intervjuades i sin ungdom under pågående lärarstrejk...

    SvaraRadera
  3. Det blir sa mycket mer avvapnande att tanka pa all stora maktfigurere i barnformat. Vi har alla borjat som smaknattar, ramlat, slagit oss, funderat, tvivlat, kampat vidare. Ibland borde fler tanka sa som du!

    SvaraRadera