söndag 7 april 2013

Inget att avundas - Vardagsliv i Nordkorea

 
Författare: Barbara Demick
Titel: Inget att avundas
Undertitel: Vardagsliv i Nordkorea
Originaltitel: Nothing to Envy
Originalundertitel: Ordinary Lives in North Korea
Översättning: Emeli André & Camilla Jacobsson
Sidor: 379
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2012
Första utgåva på originalspråk: 2009
ISBN10: 9127135039
ISBN13: 9789127135031
 
Jag vet inte hur man skulle komma på idén att bara läsa en endaste bok om ett så intressant land och samhälle som Nordkorea. Skulle man ändå ha en sådan befängd idé – läs denna bok!
Naturligtvis raljerar jag lite. Jag har full förståelse för att alla inte har intresse av Nordkorea och jag vill ju inte, som klanen Kim, bestämma vad folk skall tycka. Däremot har jag som förslag till den som inte tidigare har läst någon bok om Nordkorea att börja med denna. För de andra, som tidigare har läst om landet, så är detta en självklar ny bok att ta till sig.  
Barbara Demick är en amerikansk journalist och författare som arbetar som utrikeskorrespondens för Los Angeles Times. Hon har varit i Nordkorea flera gånger, i olika sammanhang och på olika platser. Därtill har hon intervjuat ett hundratal avhoppade nordkoreaner som nu bor i Sydkorea eller i Kina.
I boken får man möta ett antal vanliga nordkoreaner ur olika samhällsskikt och bakgrund. De har alla lämnat sitt hemland och kan berätta om hur deras liv har varit norr om den 38:e breddgraden. Alla de personer som läsaren får följa har en bakgrund i och omkring staden Chongjin i nordöstra delen av landet. Detta för att Demick vill kunna kontrollera och säkerställa källorna mot varandra.
Berättelserna sker växelvis. Detta kan, i mitt tycke, göra att det ibland är svårt att hänga med vem som är vem. På det stora hela är nog detta ändå det bästa sättet att föra den totala berättelsen framåt då man följer utvecklingen i landet.
Det är starka berättelser på många sätt. Ungdomarna Mi Ran och Jun Sang träffas i smyg. När de träffas tar de långa promenader på natten, något som är möjligt då elförbrukningen har strypts och allt är mörkt. Under promenaderna pratar de om allt, utom om den regim som de lever under. Knappast någon i Nordkorea kan lita på någon annan, inte ens de närmaste. Ungdomarnas familjer känner inte till att de träffas. Mi Rans familj har låg status på grund av att pappan härstammar från södra delarna av Korea. Om deras relation skulle upptäckas skulle Jun Sangs chanser att komma in i Arbetarpartiet och de fina universiteten i Pyongyang vara som bortblåsta.
Läsaren får också följa den kvinnliga läkaren som länge var trogen regimen, vars far begick självmord i sorgen efter den tidigare ledaren Kim Il Sungs död. Likaså får man följa kvinnan som fick se sin man och son svälta ihjäl. Berättelserna beskriver också livet för ytterligare 2-3 personer med familjer.
I boken beskrivs händelser med föräldrar som måste överge sina barn, hur liken efter ihjälsvultna hemlösa människor samlas in på kärror från järnvägsstationerna på morgonen, hur folk i desperation trotsar de hårda lagar som finns för att överleva. Folk får inga löner, tvingas ändå vara på arbetsplatsen, kommenderas ut att arbeta på fälten, tvingas lyssna på föreläsningar från de stora ledarna.
Lite källkritisk skall man såklart alltid vara mot den här typen av böcker, kanske också speciellt då författaren är amerikanska. Helsingborgs Dagblad säger följande om boken: ”Det som gör att jag tycker om den här med rätta prisade boken är, förutom kunskapen, själva tonen. Här finns inget nedlåtande, inget raljerande. Bara en vilja att förstå.” Precis de här känslorna och tankarna får jag själv när jag läser boken. Det känns som att det ligger ett ofantligt journalistiskt arbete bakom boken och det finns verkligen ingen raljerande ton mot nordkoreanerna.
 
 
Boken finns t.ex. att köpa här:
Adlibris Häftad / Pocket
Bokus Häftad / Pocket
 
Tidigare i bloggen finns ett inlägg om boken ”Alla monstermåste dö! Gruppresa till Nordkorea - ett reportage” av Magnus Bärtås & Fredrik Ekman.
 
 

2 kommentarer:

  1. Jag tillhör de som inte kommit på idén att läsa någon bok om Nordkorea, men nu är du den andre på bara några dagar som rekommenderar en bok om just det, så nu är det nog dags!

    SvaraRadera