onsdag 23 juli 2014

Analfabeten som kunde räkna

Den skruvade logiken

Författare: Jonas Jonasson
Titel: Analfabeten son kunde räkna

Antal sidor: 415
Utspelar sig år: ca 1928 - 2008
Utspelar sig i: Sydafrika och Sverige


Förlag: Piratförlaget
Utgiven 2013 ( 2014 i pocket)


Efter Jonas Jonassons succéroman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann kunde väl knappast någon gissa att nästkommande bok skulle bli skruvad, även den? Eller, just det – det var väl just det man anade.
I denna berättelse möts läsaren bland annat av situationen när både kungen och statsministern åker runt på Stockholms gator i en potatisbil tillsammans med en atombomb och tvillingarna Holger och Holger. En situation mer skruvad än riktigt skruvad. I denna berättelse faller dock det ena ihop med det andra och Jonasson får läsaren att känna logiken i alla skruvade situationer, den skruvade logiken.
Berättelsens alltigenom egentliga huvudperson är Nombeko Mayeri som börjar arbeta som femåring och saknade framtidsutsikter.  Men med den skruvade logiken kan ju allt hända. Nästan.


Likheterna mot ”Hundraåringen” är många, inte på något sätt att det är en uppföljare eller att man möter samma personer, utan  Jonassons sätt att skriva. Boken är underhållande och man får sig ett och annat skratt. Emellanåt kände jag att historien blev lite väl skruvad men ändå värd att se hur det går. Eller på vilket sätt det går

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar