söndag 23 november 2014

Ön

En bok jag inte riktigt förstår

Författare: Lotta Lundberg
Titel: Ön

Sidor: 311

Utspelar sig år: ”nutid”
Utspelar sig i: på ”Ön” i Stilla havet

Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2012

Jag blir inte riktigt klok på den här boken.

Den beskrivs såhär:
Långt ute i Söderhavet ligger Ön. I eget majestät, bortglömd och paradisisk under palmerna. Där arbetar Olivia, en svensk läkare, sedan tjugo år i sjukstugan. Hon har blivit en självklar del av Ön, älskar Taip men deltar även i danserna på Udden.


När turister från en lyxkryssning anmäler sexuella övergrepp på Ön skickas Christian, en brittisk socialchef, dit för att utreda sanningen bakom anklagelserna. Under några heta månader kommer allas föreställningar om frihet, sexualitet och skuld ställas på sin spets.


Ön är en av Samväldets sista kolonier i Stilla havet. Vems är paradiset? Och vem kan lämna förställningen om det?

Beskrivningen får i alla fall mig att tänka på det som kablades ut över världen för drygt 10 år sedan om den isolerade ön Pitcairn i Stilla Havet, ön dit myteristerna på Bounty tog sig i slutet av 1700-talet. Det finns en hel del i denna bok som också kan kopplas till de övergrepp som faktiskt utfördes på Pitcairn men det är också en hel del som inte stämmer överens mellan ”Ön” och Pitcairn. I boken kallas ön aldrig vid något namn, utan får rätt och slätt kallas Ön.


Det är svårt att placera in denna bok i en genre eller i ett fack. Det är ingen spännande bok, den är inte ens speciellt bra. Å andra sidan är den heller inte dålig.

1 kommentar:

  1. Jag har också läst den och kan tillstå att den är "annorlunda", bland annat att du aldrig får chans att lära känna någon ordentligt, karaktärerna i boken förblir ytliga hela vägen. Däremot tyckte jag den var riktigt bra med tanke på att den ställer en hel del på sin spets när det gäller olika kulturer och hur mycket man ska lägga sig i, vad är det som är rätt och fel egentligen och vad är en "Pardisö"...

    SvaraRadera