söndag 17 mars 2013

Sockerplantage & rom – del 1: Sunbury Plantation

Nu är det dags att återvända till Barbados här i bloggen. Det finns en hel del till att skriva om…

Barbados har en mycket lång historia av sockerplantage och rom. Det sägs att den största romtillverkaren på ön, Mount Gay, är världens äldsta som fortfarande är i drift. Romproduktionen lär ha startat 1703, eventuellt tidigare än så.
Britterna bosatte sig och koloniserade Barbados 1627. Under 1640-talet startade man sockerrörsplantager och transporterade slavar från Afrika för att arbeta där.
Under semestern på Barbados i januari/februari i år så fick vi möjlighet att besöka två av plantagerna.

Sunbury Plantation House
 
Sunbury Plantation

Middagssalongen.
Det stora mahognybordet är ca 200 år gammalt.

Den första plantagen vi kom till på Barbados, Sunbury Plantation, ligger på sydöstra delen av ön, i Saint Philip Parish. Huvudbyggnaden är från omkring 1660 och lät uppföras av engelsmannen/irländaren Matthew Chapman, en av de första nybyggarna på Barbados. (Huvudbyggnaden på en plantage, där ägarna bor, kallas oftast Great House.) Det nuvarande namnet, Sunbury, fick huset och plantaget troligtvis först i slutet av 1770-talet efter dåvarande ägarfamiljs hemtrakter i Kent, England. Vid denna tid planterade familjen Barrow 300 mahognyträd på plantagen. Dessa var de första mahognyträd som planterades på ön. Drygt en tredjedel av träden står fortfarande kvar idag. Vid huvudbyggnadens står också några exemplar av fikonträdet som gav Barbados sitt namn. Trädet har långa luftrötter och portugiserna som först kom till ön tyckte detta såg ut som skägg – ön fick alltså namnet ”Los Barbados” (de skäggiga).

Några av de antika hästkärrorna som står i källaren
på Sunbury Plantation.

I juli 1995 förstördes mycket av inredningen i huvudbyggnaden på Sunbury av en eldsvåda. Allt har renoverats upp igen och känner man inte till branden så kan man lätt tro att allt är i originalskick sedan 1600-talet. Efter eldsvådan donerade öborna saker till Sunbury. Ägarna, Mr & Mrs Melville, var redan tidigare stora samlare av antika föremål. Denna kombination har gjort att Sunbury idag har en av öns finaste samlingar av antikviteter, bland annat har man Karibiens största samling av antika hästkärror. Det finns också stora samlingar antika kameror, optiska föremål och tusen andra saker.
Vid vårt besök på Sunbury, som var en del av en utflykt med resebolaget, fick gruppen en snabbguidning i huset. Ägarparet bor inte längre i huset vilket gör att båda våningarna och källaren var öppen för allmänheten. Efter guideturen blev det lunch på utegården. Det blev typisk bajansk buffétmat, som Macaroni Pie, Sweet Potato Pie, gryta, kyckling, svärdfisk… Som vanligt när man gör stopp på utflykter så blir det kort om tid. Jag fick i alla fall några minuter på mig att titta in i souvenirbutiken (utan att köpa något) och sen rusa igenom husets våningar med kameran.
Det finns inget jag har hört eller läst som tyder på att det har varit någon romtillverkning på Sunbury Plantation, fast otänkbart är det ju inte.

Alla foton är mina egna. För större bilder, klicka på dem.

Vardagsrum/foajé.
Master bedroom.
 

Trädet som gav Barbados sitt namn.


Sunbury Plantation har en egen hemsida, http://www.barbadosgreathouse.com/.

Här ligger Sunbury Plantation, karta: http://goo.gl/maps/E5Rq8

4 kommentarer:

 1. Intressant!! Jag kom just pa att det enda jag kanner till om Barbados ar nog just att det ar fina strander och kanske svenskens definition av paradiset? :) Roligt att fa lasa mer om kultur och historia! Och vilket hus!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Det var verkligen ett fantastiskt hus. Del 2 kommer inom kort om ett annat, kanske ännu mer, fantastiskt hus/plantage.

   Radera
 2. Jag kan bara hålla med - det är speciellt kul att läsa om ställen man inte kan något om, som till exempel just Barbados!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Önskar bara jag fick lite mer tid att skriva i bloggen..

   Radera