fredag 22 mars 2013

Sockerplantage & rom – del 2: Saint Nicholas Abbey

Saint Nicholas Abbey - Great House

Saint Nicholas Abbey
Några dagar efter vi hade varit på Sunbury Plantation (se blogginlägget om det besöket) åkte vi till en annan plantage, St. Nicholas Abbey på norra Barbados, även denna gång som en del av en organiserad utflykt. Det skall sägas direkt – även om man återigen fick alldeles för ont om tid så var detta en av de absoluta höjdpunkterna på hela Barbadosresan.  
 
Plantaget
Huvudbyggnaden på St. Nicholas Abbey byggdes 1658 och med över 350 år på nacken så är stället en av Barbados äldsta plantager. Huset är ett av endast tre kvarvarande i Jacobisk stil på västra halvklotet. (De övriga två är Drax Hall på Barbados och Beacon’s Castle i Virgina, USA.) St. Nicholas Abbey ligger ganska högt upp, när man kör dit så åker man igenom en liten mahognyskog för att strax innan man kommer fram till plantaget köra den sista biten i en magnifik allé med samma trädsort. Det är mycket vackert och känns exotiskt. Alldeles i närheten ligger Cherry Tree Hill. Där finns inga körsbärsträd kvar men det ska eventuellt återplanteras. Härifrån har man en mäktig utsikt ut över Barbados östkust.
 
Guidning
När vi kom till St Nicholas Abbey så fick vi först en liten guidning av en kvinna som var lika rapp i truten som hon var trevlig. Guidningen var på entréplan då de två övre våningarna är avstängda eftersom ägarfamiljen också bor i huset. I de olika rummen fanns många gamla vackra saker som har hängt med genom århundranden. I läsrummet fanns en alldeles fantastisk gammal läsfåtölj som jag mycket väl hade kunnat tänka mig att ha själv. Fåtöljen är från 1936 och har hjul, inbyggd läslampa, fotstöd, olika former av bok- och tidningsställ med bokmärke, groggbord och jag vet inte allt.
Efter guidningen på entréplan fick vi gå till det gamla stallet som var omgjort till utställningshall och filmvisningssal. Vi fick se en film från ca 1935 som en av släktingarna till de tidigare ägarna till huset hade tagit. Filmen visade sekvenser från seglatsen över Atlanten från England till Barbados, hur det såg ut i huvudstaden Bridgetown, på landsbygden och på St. Nicholas Abbey. Under filmen drack vi Rum Punch som vi hade serverats innan.
 
Rom
Sedan var det dags för romprovning i utställningshallen/butiken. Vi fick prova den ljusa rommen och den åttaåriga mörka diton. Ljuvliga droppar. Vi köpte med oss två flaskor, en åttaårig och en tolvårig mörk rom. (Utlåtande om dem kommer förmodligen i ett senare inlägg.) På Barbados säljs St. Nicholas Abbeys rom bara här på plantagen. Flaskorna är numrerade och daterade. Man kunde också få flaskorna graverade på plats. I butiken kunde man köpa egentillverkat råsocker, marmelader och dylikt.
Guidningen var slut och vi fick tid på egen hand. Tyvärr var tiden knapp och vi hann inte med mycket av uteserveringen och trädgården. Däremot fick vi möjlighet att titta på romtillverkningen. Efter en sväng igenom lagret kunde vi titta på när sockerrören krossades i den ångdrivna pressen och hur sockerjuicen och melassen togs omhand. Det blev även chans att titta på destilleriet. Man har gjort rom på St. Nicholas Abbey från och till sedan 1750-talet. 1947 lades produktionen ner på grund av konkurrensen och dålig lönsamhet. Maskinparken såldes som skräp. 1983 köpte man in annan utrustning och har sedan några år haft igång produktion av rom igen.  
Som en av de få försäljningsställena i världen finns det sedan mars 2013 möjlighet att köpa två av St. Nicholas Abbeys romsorter genom Systembolagets beställningssortiment. Dels den ljusa olagrade rommen, dels den mörka tioåriga lagrade.
Guiden demonstrerar den antika läsfåtöljen
Romtunnor i butiken
Gravering och paketering av rom vi köpte
Butik och utställningslokal
Baksidan av St. Nicholas Abbey
Del av uteserveringen på St. Nicholas Abbey
Lager och sockerrörspress
Ångdriven sockerrörspress
Sockerrör pressas
Lager
Några leksaksbussar på lagret
En liten del av trädgården
Destilleriet med lager av rom
Del av destilleriet
Gamla maskindelar i trädgården
St. Nicholas Abbey
Rommen vi köpte med från St. Nicholas Abbey
 
Några bra länkar
St. Nicholas Abbeys hemsida med mycket fakta, historia och foton, http://www.stnicholasabbey.com/
St. Nicholas Abbeys Facebooksida, http://www.facebook.com/StNicholasAbbey
Andra plantager och romtillverkare på Barbados,

 

2 kommentarer:

  1. Intressant! Härliga bilder, och den där fåtöljen var verkligen läcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marina! Fåtöljen är verkligen någonting extra!

      Radera