lördag 25 januari 2014

Irrfärder på Balkan, del 4


Dagboksanteckningar
2005 – 2007
Dag 17 – måndag 21 februari 2005.

Tredje arbetsveckan. Har bara haft saker på kontoret idag. Även om det är roligt att komma ut på saker kan det vara skön att bara vara på kontoret ibland. På måndagsmötet kom det inte upp så mycket nytt.

      Det verkar alltid bli lite veligt med svensklektionerna. Det slutade med att vi hade den första grupplektionen idag. Inte lätt när alla är på olika nivåer.

      För övrigt ägnade jag arbetsdagen åt att jobba med min ekonomiska rapport. Skrev även en del mejl hemåt och skickade med foton från Mavrovo. Åt lunch på kebapstället, Destan.

      Efter jobbet gick jag först till posten, lämnade in några vykort. Hoppas att det funkar med hem­sändandet. Har inte hört av någon som fått vykort. Tog även ut pengar i bankomaten. Tillslut hittade jag en automat där man kunde ta ut mer än de förvalda beloppen. Tog ut 20.000 denarer (ca 3.000 kr). Gick sedan och åt på Tereza. Det var sådär idag, fast jag var inte så hungrig heller. Åt gulasch­soppa, sallad och bröd. Drack en Skopsko till det. En kopp te sedan. Ville ha kaffe men har känt mig lite konstig i magen idag.

      På vägen hem stannade jag till på bokhandeln på St Klemens Ohridski-boulevarden och köpte två bilkartor, en över Makedonien och en över Kosovo. De kostade 200 denarer styck (30 kr).Dag 18 – tisdag 22 februari 2005.

På jobbet rullade det på. På förmiddagen hade jag språklektion med både VH och AV. Det gick bra idag tycker jag. Åt lunch på Pastis ensam. På eftermiddagen hade jag även ett introduktions­möte med ULL. Hon är väldigt trevlig när man väl pratar med henne, men annars är hon lite undvikande tycker jag.

      Skönt väder idag, men jag gick ändå hem ganska så omgående efter jobbet. Har känt mig lite halv­risig några dagar nu. Ville ta det riktigt lugnt. Handlade lite på vägen.

      Tittade på Lilja 4-ever på kvällen som jag hade lånat från kontoret.


Dag 19-21 – ons-fredag 23-25 februari 2005. Jämställdhetsseminarium.
Seminarium på Hotel Continental

Ambassaden och Sida ordnade genom något projekt ett jämställdhetsseminarium i Skopje under onsdag och torsdag. Deltagarna kom från Polisen, olika ministerium och från andra aktörer. Seminariet var på Hotel Continental. Jag var inte speciellt delaktig utan betraktade och lyssnade mest. Det var intressant men lite segt. Seminariet hölls av en specialist som hade kommit från Sverige enkom för detta. Hon berättade att hon brukar köpa med sig några små sovenirer när hon är ute i världen som hon delar ut på andra ställen som priser. När seminariet var slut på torsdagen så delade hon ut två priser till deltagare som hade utmärkt sig extra mycket/bra – till en kvinna och en man. Efter två dagars predikningar och arbete om jämställdhet och könsfördelning delade hon ut en påse kryddor till den kvinnliga pristagaren och en kniv till den manlige. Ungefär där kände jag att hon själv grusade två dagars arbete och en hel massa svenska skattepengar.
Övningar på seminariet


Under fredagen fortsatte jämställdhetsseminariet, fast då bara på kontoret. Kände att det var riktigt segt men det berodde säkert också mycket på gårdagens slutfadäs.
Grupparbete


Lite fadäsaktigt, av annat slag, drabbades jag av på torsdagsmorgonen. Jag hade några ärenden till kontoret innan seminariet på hotelllet. Jag var först på kontoret. Larmet gick när jag öppnade dörren och kod och hur larmet fungerar hade jag inte blivit informerad om. Mitt i allt oväsen från larmet så fick jag letat upp telefonnumret till min kontaktperson på kontoret Innan jag hann slå av larmet hade jag börjat blöda näsblod En vakt kom. När jag öppnade dörren för honom så fick jag med bloddroppande näsa övertyga honom om att larmet hade gått av misstag.
Utsikt från mitt rum på kontoret

      Efter jobbet på fredagen gick jag till gamla stan. Skulle ha tag i ett skohorn – det slutade med att jag fick ett! Var också och klippte mig – det kostade 15 kr!
Gamla stan i Skopje
Dag 22-23 – lör-söndag 26-27 februari 2005. Helg i Skopje

Utsikt från Kale. Genom Skopje rinner Vardar.
En helg med regn och trist väder. En av konsulterna där jag bor och jag tog i alla fall en tur med bilenpå lördagen.åkte i alla fall till Moderna konstmuseet vid Kale. Kale är en gammal fästning eller liknande och ligger på en liten höjd.. Muséet var Inte mycket att ha för min del. Vi tog också en sväng upp på Vodno (fast vi kom inte ända upp). Vodno är ett berg vid Skopje  på ca 1000 m. Uppe på toppen finns ett stort kors som är belyst på kvällen/natten.

      På lördagkvällen var jag hembjuden på middag till JT. Där var 3-4 andra personer från EU-kommissionen, OSCE och andra organisationer.Trevlig kväll.

      På söndagen handlade jag lite på grönsaksmarknaden. Knallade även till Mecho’s och åt frukost. Promenerade lite i parken och längs Vardar. Tog det lugnt ett tag hemma, läste och sov. Gick ut och åt middag på Destan och promenerade runt lite i stan. Tog det lugnt på kvällen.
Skridskoåkning på torget i Skopje. I huset rakt fram ligger kontoret.

3 kommentarer:

  1. Spännande och intressant att ha gjort detta!

    SvaraRadera
  2. Jatteintressant lasning, vilken erfarenhet, ovarderlig!

    SvaraRadera
  3. Tack! Jo, detta har varit intressant och en bra sak att ha i baggaget.

    SvaraRadera