lördag 21 januari 2012

1 år sedan - Kap Verde

Häromdagen frågade en kollega om inte jag hade varit på Kap Verde och hur det i så fall var. I dagarna är det faktiskt ett år sedan min sambo och jag var just där. Eftersom jag inte hade någon blogg då så tänkte jag att det kunde vara läge att berätta lite om den resan nu.
Kap Verde är en ögrupp som ligger ca 60 mil utanför Sengal och Gambia på Afrikas västkust, ungefär på samma breddrad som Hawaii och öarna i Karibien. Kap Verde är också ett eget land som blev självständigt från Portugal 1975. Öarna är väldigt olika varandra. De närmast det afrikanska fastlandet är platta, karga och sandiga - och har underbara stränder. Öarna längre ut i Atlanten är vulkaniska och därmed väldigt kuperade. Stränderna är inte så fina. Dessa öar lämpar sig mest till resenärer som vill ha annat än sol och bad.Stranden vid Santa Maria

Vi tog en tvåveckorscharter till ön Sal, en av de karga, sandiga öarna. Ön, som betyder "Salt" efter saltutvinningen, är den populäraste semesterön i landet, även om det nu inte säger så mycket. Anledningen är att här ligger landets största flygplats (eftersom ön är platt och avlång). Sals flygplats drog in mycket av Kap Verdes inkomst under de åren som Sydafrika hade sitt apartheidsystem. Eftersom de flesta länder i Afrika bojkottade Sydafrika och dess bolag fick inte heller deras flygbolag landa i flera av dessa länder. Flygplatsen på Sal blev den enda plats, eller en av de få platser, där det sydafrikanska flygbolaget kunde mellanlanda på väg från Europa eller Nordamerika. De första "turisterna" som kom till Santa Maria på Sal var just flygplansbesättningar som stannade till mellan sina arbetspass.

Stranden vid Santa Maria


Hamnen i Palmeira

Det finns inte så mycket att göra på Sal - bortsett från stränderna och baden som är fantastiska! Att gå upp strax innan soluppgången och vandra längs stranden är något man inte glömmer på ett tag. Under vintern blåser det en hel del och några av dagarna kunde vi inte bada på grund av för höga vågor. Blåsten är annars skön eftersom det då inte blir för varmt på stranden. Det finns bra möjligheter för kite-surfing och väskusten på ön lära vara väldigt bra för vanlig surfing. Ön i övrigt har inte mycket att erbjuda. Det finns några mindre sevärdheter, till exempel saltutvinningen vid Salinas de Pedra de Lume. Att titta på vardagslivet i huvudorten Espargos eller hamnstaden Palmeira kan också vara kul. Sevärdheterna lär vara mycket bättre och intressantare på några av de andra öarna – med sina vulkaner, natur och historiska städer från slavtiden. För att ta sig mellan öarna gäller i praktiken att ta flyget, vilket kostar sisådär 1000 kr per enkeltur. Charterbolagen erbjuder dagsutflykter till andra öar med flyg. Men att lägga ut 2000 kr per person för en dagstur känns kanske lite för mycket. Då vore det förmodligen bättre att lägga ut ytterligare några hundra och faktiskt sova en natt eller två på någon annan ö.

Saltutvinning vid Salinas de Pedra de Lume


Grillad bläckfisk sitter sällan fel

För egen del tycker jag att mat och dryck är en stor del av resan när jag är ute och far. Maten på Kap Verde är naturligtvis till stor del baserad på vad havet har att erbjuda. Köket är också influerat av Portugal vilket märks bland annat på att flera rätter är kryddat med piri-piri. Perfekt tycker jag! Den lokala spriten heter grogue(!). Det produceras även eget vin, öl och kaffe. Vinet kan vara lite svårt att få tag i och verkar också vara lite dyrare än annat vin. Märkligt, fast beror väl säkerligen på den lilla produktionen. Ett skönt kvällsnöje är att sitta på någon av restaurangerna vid havet eller inne i staden – äta gott och titta på solnedgången eller folklivet. Om någon funderar varför det sitter så många personer på torget med laptop så beror detta på att regeringen på Kap Verde har infört gratis trådlöst WiFi vid huvudtorgen i alla kapverdiska städer – som ett led i att öka läskunnigheten.

Stranden vid Santa Maria

Det märks att Kap Verde inte har hunnit bli något megaturistställe som Kanarieöarna eller liknande. Ibland fungerar saker inte och man ändrar på arrangemang utan att meddela sig. Bankomaterna fungerar om man har Visa men inte Master Card – och om man har hunnit fylla på sedlar. Många byggnader är slitna, fast det är en härlig charm över sådant tycker jag. Jag trivs också bra när saker och ting inte fungerar till hundra procent eller är helt tillrättalagt för turister.

Så – kan jag då rekommendera Kap Verde? Både ock. Vill man ha en riktigt lugn och skön badsemester funkar ön Sal ypperligt, och förmodligen även grannön Boa Vista dit det också går charterresor. Vill man ha mer att göra och se så får man vara beredd på att lägga ut ganska mycket mer pengar och ta sig till andra öar.

Fler foton från ön Sal finns i ett album på min Facebooksida.

2 kommentarer:

  1. Läst på om öarna märker jag, bra jobbat. Fast det hade du förståss gjort redan innan du åkte dit. Kul att du gillar när det är lite skabbigt och nergånget. Välkommen till Tollestabacken och Bostället här kommer du få ditt lystmäte;-)
    Anne

    SvaraRadera
  2. Tack Anne! :)
    Visst är det trevligast när allt inte är tillrättalagt till hundra procent. Och visst blir allt så mycket intressantare om man förbereder sig innan resorna, eller suger åt sig information och är nyfiken när man är på plats.

    SvaraRadera