söndag 22 januari 2012

Jakten på nyheterna




(nyheterna.net)
Idag har jag jagat nyheter. På flera sätt. Jag har i och med det också upptäckt att av de fyra affärerna på Herrhagen här i Karlstad så är det bara en som säljer Dagens Nyheter, Sveriges största dagstidning, på söndagar. Det är nästan fascinerande i sig. På Konsum har man inte tidningen på söndagar, men tydligen de andra dagarna. I två av kioskerna har man haft DN förut men slutat med den eftersom för få köpte den. Närbutiken "Butiken i hörnet" (ja, den heter faktiskt så) hade tack och lov tidningen. Det finns en fördel och en nackdel med att det är just denna butik som har tidningen. Fördelen är att det är den butiken som ligger närmast där jag bor. Nackdelen är att man riskerar att hamna mitt i ett väpnat rån. Vet inte hur många gånger det har skett rån mot denna butik sedan jag flyttade till området. (Jag hävdar dock å det bestämdaste att det inte finns något samband.)

Håkan Juholt
(makthavare.se)
Några intressanta nyheter har det ju också varit denna helg. Bekanta för vissa, obekanta för andra.
     Den största nyheten för många av oss är nog att Håkan Juholt avgick som partiledare för Socialdemokraterna, även om det kanske inte kom som en blixt från en klar himmel förutom för en del partivänner ute i landet som inte förstod någonting och försattes i chocktillstånd enligt vissa medier. Jag tycker han gjorde rätt som avgick, mest för sin egen skull. Hur mycket spott och spe skall en människa tåla? Visserligen har han svängt i åsikter och farit i osanningar enligt vissa. Att syssla med skumraskaffärer är förstås aldrig bra för en politiker. Om han nu har gjort detta, och i så fall med mening. Den tredje statsmakten, medierna (alias drevet), kan skaka fram oegentligheter hos de flesta av oss. Jag tycker lite synd om Juholt. Precis som för andra politiker, personer i kungahuset och andra kändisar så kan medierna plocka fram saker som knäcker dem totalt. Som mediekonsument behöver man inte ge sig ut på jakt efter nyheten om Juholts avgång. Fast jakten på nyheter kan ha varit en av anledningarna till att han tog steget åt sidan, och jakten på nyheter kommer att fortsätta av medierna genom spekulationer om efterträdare. Plus- och minusposterna för olika socialdemokrater har redan dykt upp i tidningarna.

(Wikipedia)
Den andra stora händelsen i helgen är däremot något som man nästan får ge sig ut på jakt för att finna information om. Det är lite märkligt då den på sikt kan komma att påverka oss. Idag håller Kroatien folkomröstning om att gå med i EU. Det tippas bli ganska god marginal för att gå med i unionen, även om intresset har svalnat något sedan ansökan lämnades in och slutförhandlingarna hölls i december – till stor del på grund av den krackelerande ekonomin i EU:s sydliga länder. Om kroaterna röstar ja, och i så fall medlemsländerna godkänner Kroatiens inträde efter detta, så kommer landet att bli ett EU-land i juli 2013. Att flytta fram EU:s yttre gräns ända till Bosnien-Hercegovina skulle kunna öka stabiliteten på Balkan och också skynda på de andra länderna där att komma med i unionen. Det finns säkerligen mängder av både fördelar och nackdelar – och därför är det också underligt att det inte pratas mer om denna folkomröstning.

Ioan Ursut
(hd.se)
En annan nyhet som man nästan har fått leta sig fördärvad över är vad som hände Ursut. En nyhetsrad glimmade förbi sen var det borta. Mycket märkligt då Ioan Ursut är en av de mest omskrivna brottslingarna i Sverige, mest känd från flertalet spektakulära rymningar från olika fängelser och jakter med poliser och polisspärrar över landet. Enligt uppgifter ska han nu tillslut ha begått självmord i ett rumänskt fängelse för några dagar sedan.

DN väljer i alla fall idag att berätta att nya rön säger att man åt popcorn i Peru för 6.700 år sedan. Fint.

4 kommentarer:

  1. Oj viken Deja vu! Har själv varit på jakt efter DN på Herrhagen... Tycker det är lika märkligt (eller fascinerande)som du.

    SvaraRadera
  2. Visst är det märkligt att det ska vara svårt att få tag i den största tidningen.

    SvaraRadera
  3. Huvudsaken att det finns NWT VF... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. NWT är bra, VF är lite för röd.. Fast VF är snabbare på att uppdatera sin hemsida än NWT.

      Radera