söndag 11 november 2012

Mannen som är större på insidan än på utsidan

Trots att det idag är Fars dag kommer detta inlägg inte att handla om min egen far, även om rubriken hade kunnat passa in även på honom. Detta inlägg handlar om Laurentsio Pettersson.

Laurentsio blev känd för den breda allmänheten, och så även för mig, genom SVT:s realityserie Mot alla odds som sändes i början av 2012. Serien handlade om tio personer som tillsammans ska ta sig 150 mil genom Afrika, från Victoriafallen till Atlantkusten. (Den 28 januari i år så skrev jag ett blogginlägg om detta program, vilket kan läsas här.) Laurentsio var en av deltagarna i serien som snabbt blev en favorit bland många.
Laurentsio Pettersson föreläser i Karlstad
Idag stod Laurentsio på scenen inför ganska många åhörare i Karlstad och höll föredrag om sig själv. Det blev många skratt och även en hel del tårar, så även från mig. Laurentsio berättade om sitt liv från de första åren på barnhem i Rumänien, om hjälpsändningar från Västeuropa och hur han blev adopterad av ett svenskt par som deltog i hjälpsändningarna från Sverige. Han pratade vidare om sina handikapp och lite om operationerna han har gått igenom. Larre, han kallas visst så av vissa, visade även foton och videosnuttar från dessa tidiga år, och vidare genom livet. Det bjöds på många små glimtar men tyngdpunkterna gick vidare med den första tiden i Sverige, hur han började med idrott och vann tre guldmedaljer vid Special Olympics i USA. Han berättade också mycket om serien Mot alla odds och hur han har medverkat i musikvideos, i modesammanhang och i filmer. Föreläsningen rundades av med berättelse, bilder och videoklipp från när han tidigare i år åkte tillbaks till Rumänien, besökte sitt gamla barnhem och även mötte sina biologiska föräldrar, bror och mormor. Detta har även visats som dokumentär på tv tidigare i höst. Jag antar att inte många ögon var torra bland publiken när han pratade om detta.

Laurentsio har en stark utstrålning och charm. Många personer har sagt att de aldrig ser honom arg eller nedstämd. De flesta personer blir glada i hans närvaro. Mycket i Larres barndom är misär, fast han har en förmåga att vända allt till något positivt. Det är en otrolig egenskap.
120 cm Laurentsio är en mycket större man på insidan än på utsidan.
 

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt! Jag såg aldrig den tv-serien, men det låter onekligen som om det var ett fantastiskt möte och jag hade verkligen gärna varit på det föredraget. Sådana människor är helt underbara och får annat som vi uppfattar som problem att framstå som bagatellartade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att du missade den tv-serien, den var verkligen fantastisk. Det kommer en ny säsong till våren. Andra deltagare förstås men säkert fantastisk på andra sätt. Som du säger, personer som dessa får en verkligen att se saker på annat sätt.

      Radera