onsdag 28 november 2012

Albanien 100 år


Just idag fyller Albanien 100 år!
Festligheter har förberetts och centrala Tirana har smyckats med albanska flaggor och rödsvarta färger. Förmodligen ser det ut på liknande sätt i resten av örnarnas och Mercedesbilarnas förlovade land, bland albaner i grannländerna Kosovo och Makedonien, samt bland diasporan runt om i världen.
Skanderbeg och den albanska flaggan i Tirana
(eget foto 2005)
 
Albanerna höll emot turkarnas erövring av Balkan under lång tid, speciellt med hjälp av nationalhjälten Skanderbeg på 1400-talet. När ottomanska riket rämnade utropades Albanien som självständigt land den 28 november 1912.
Under de 100 åren har Albanien och albanerna fått uppleva en omvälvande tid. Efter första världskriget utropades landet till kungarike 1928 under kung Zog. Italienarna ockuperade landet under andra världskriget och kungen fick gå i landsflykt. Efter kriget förvandlades landet till en socialistisk folkrepublik under Enver Hoxha. De starka förbindelserna med Sovjetunionen och Kina blev efter en tid mycket spända och landet kom senare att vara ett av de mer isolerade samhällena i världen. Diktatorn Hoxha avled 1985 och kommunistregimen föll 1992. Pyramidspel utarmade en stor del av befolkningen, många flydde och anarki utbröt. Landet stod på randen till inbördeskrig men har sedan sakta återhämtat sig. Än idag är landet ett av Europas fattigaste.
Trots fattigdom och många svåra år är albanerna ett starkt och stolt folk, inte minst just denna dag.

7 kommentarer:

  1. Intressant! Jag var ett tag med i svensk-albanska foreningen och fascinerades av kulturen och spraket och folket i sig. Har bara positiva minnen av de kosovaalbaner jag umgicks med da, otroligt gastfria manniskor trots manga svarigheter de gatt igenom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, ja det är ett intressant land och kultur. Skulle så himla gärna vilja åka tillbaks dit.

      Radera
  2. Intressant inlägg, dock så är det så att Albanien inte längre klassas som ett fattigt land enligt Världsbanken.

    Albaniens ekonomi ljusnar, medan det går sämre för andra länder i Europa. Landet är idag medlem i NATO, snart kandidatland i EU.

    Om du befinner dig i Tirana, får du gärna lägga ut lite bilder med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren CV och för infon om fattigdomen. Tyvärr befinner jag mig inte i Tirana men det har börjat dyka upp bilder från festligheterna i centrala Tirana på nätet nu.

      Radera
  3. Sådär ja, då har jag lärt mig något idag också. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att man kan lära sig något varje dag. :)

      Radera
  4. Albanskan är äldre än latin - väldigt intressant hur bra den "överlevt", också.

    SvaraRadera