söndag 18 november 2012

Nyhetssammanfattning


Emellanåt är det nyhetstorka och det finns knappt någon anledning att titta på nyhetssändningarna. Ibland händer så mycket så det blir svårt att sålla. Så har det varit de senaste dagarna.
I veckan som gick handlade det mycket om Sverigedemokraterna och filmen som Expressen släppte nya avsnitt av varje dag. Politiker som sparkar efter folk och förolämpar dem verbalt. En av personerna i partitoppen har fått sparken, en annan har tagit time out.
De senaste dagarna har det skjutits raketer från Gaza in i Israel och Israel har bombat det isolerade palestinska området. Många har dött. Vem startade? Vem svarade? Hur länge ska detta pågå?
Nyhetsflödet här uppe i Norden har de senaste dagarna handlat, förutom om SD, om SAS. Förhandlingar pågår mellan företaget, facket och bankerna. I morgon kan vi vakna upp med att SAS har gått i konkurs. Flera flygbolag har aviserat att de står beredda att ta över om så sker.
Den senaste tidens strider i östra Kongo har eskalerat. Under helgen har gerillagruppen March 23 Movement, M23, avancerat till att stå bara några kilometer från staden Goma vid gränsen till Rwanda. Flygplatsen i staden har stängt.
Snart börjar en ny vecka. Kommer vi att få några svar på ovanstående händelser? Hursomhelst kommer det bli intressant att följa vad som kommer att ske i dessa frågor.

9 kommentarer:

 1. Ja, när jag i vanlig ording slog på BBC på vakten och såg att Israel mobiliserade styrkor så tänkte jag att nu är det kört. Efter att grannländers "frihetsrevolutioner" föga förvånande slutat med att militanta islamister tagit makten, så finns det ju knappt någon i området som föredrar fredliga lösningar.
  Förhoppningsvis tar det snart slut på raketer och parterna inser att det är både billigare och säkrare att "kriga" på twitter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså man undrar verkligen om det tar slut någon gång. Det har ju ändå hållit på i några år. Minst sagt. Twitterkrig vore definitivt bättre!

   Radera
 2. Tack för sammanfattningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så mycket att komma med. Fast tyckte det var längesen jag hade skrivit nåt i bloggen.. :)

   Radera
 3. Vi foljer SAS, manga av vara vanner har flyttat hem till SAS igen och vi kanner verkligen med dem i dessa tider.
  Israel och Palestina kanns som ett gigantiskt steg bakat och sjalvklart kanns hela regionen MO orolig just nu. Jag hoppas att man kan se framat istallet, bada sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det nu löste sig för SAS, i alla fall för denna gången. Sista fackförbundet, det danska kabinförbundet, sa visst ja nu i eftermiddags.
   Israel/Palestina... ja, suck! Ska det någonsin bli bra?

   Radera
 4. Det glädjer mig att se att M23 och konflikten i östra Kongo fick plats i din nyhetsrapportering från veckan. Annars tycker jag att det är glest med rubriker i de svensk media nu när konflikten oroväckande tilltar. Kanske på grund av att det är mycket annat som händer både hemma och andra platser just nu?

  Om du vill veta mer om konflikten i Kongo tror jag att den här bloggen är intressant:

  http://congosiasa.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta om de senaste dagarnas konflikter runt Goma hade jag faktiskt läst på twitter. Fast det har uppmärksammats mer i medierna här nu. Idag såg jag ett inslag på Rapport och en artikel i DN. M23 hade visst gett regeringsarmén 24 timmar att börja förhandla. Vapenvila. Sen sa regeringsstyrkorna nej då de anser att M23 har ihop det med rwandiska styrkor. Tydligen nya strider. Det har förekommit uppgifter om beskjutningar från regeringsstyrkorna in i Rwanda nu.

   Märker ni något av detta i Kigali??

   Tack för längen, ska kolla in den!

   Hoppas du har det bra Zandra!

   Radera
  2. Det är ju det som är det absurda, att vi inte märker av det i Kigali. Än så länge.

   Radera