lördag 3 november 2012

Tända ljus


Allhelgonahelgen. Det betyder tända ljus på kyrkogårdarna och tankar till de som inte är hos oss längre. Vid sådana tillfällen tycker jag att det känns tomt att bo långt ifrån var jag är född och att jag inte kan besöka de gravar jag skulle vilja gå till. När jag är och hälsar på i Kungälvstrakten så är det i alla fall en grav jag alltid besöker.
Sedan några år har jag hakat på min sambos och hennes systers tradition att gå till kyrkogården här i stan och tända ljus på den allmänna platsen vid allhelgona. Det känns fint och bra. Även om jag saknar att besöka vissa närstående personers gravar har jag nu börjat tänka runt det hela på ett annat sätt. Eftersom jag nu inte står vid en viss grav på allhelgona så går mina tankar istället till fler nära och kära bortgångna personer när jag tänder det där ljuset.
Det gäller att vända tomheten och istället fylla den.

Tända ljus på Västra Kyrkogården i Karlstad

 

6 kommentarer:

 1. Eftersom de flesta är betydligt mer mobila idag jämfört med hur det var tidigare, så är det ett väldigt fint och bra sätt att kunna tänka på nära och kära genom att tända ett ljus just där man befinner sig.

  SvaraRadera
 2. Det ar en fin tradition med att tanda ljus, att se kyrkogardar lysa upp. Jag brukar ha som "vana" att besoka kyrkor nar jag ar ute och reser och tanda ljus.

  SvaraRadera
 3. Jag har som många andra tänt ljus i minneslunden där svärfar ligger, dock är det problem med platserna för ljusen där. Man får endast sätta ljus i det ljusträd som är underdimensionerat för ändamålet. Vi väntade ut ett ljus som fick brinna ut/ner. Men oftare ändå tänder jag ljus här hemma i lyktorna utomhus, finns det ett liv efter döden så vet jag att tex svärfar "ser" ljusen lika bra härhemma som på minneslunden ;). Ja lite väl spirituellt kanske, men du fattar säkert hur jag menar. Min morfar ligger på en minneslund också, men min mamma har nästan alltid oljeljus tänt hemma hos sej vid det träd han planterade, som att morfars träd ger henne mer än att åka till kyrkogården en gång i veckan.
  I år var det extra jobbigt att tända ljus då en barndomskompis till maken hastigt dött till följd av en annans oaktsamhet i trafiken. Visst han såg inget och körde säger han men kompisen blir ju inte mindre död för det :( Man ska inte behöva dö vid 45 års ålder, mitt i livet. Barn som kommer växa upp utan sin pappa. Han som körde kommer nog aldrig må riktigt bra igen så i detta finns bara förlorare.Denna händelse har gjort att jag försöker tänka annorlunda.Jag lever ofta inte i nuet utan i det som jag kallar för "ska bara läget" man ska bara göra det eller det eller det men jag kommer aldrig till att jag är ikapp och kan helhjärtat bara vara. Konstigt egentligen, varför ska man känna att man aldrig är "klar" ? Det finns alltid tusen saker att göra, sen om jag gör dom eller inte är en annan femma, men de ligger där o gnager i bakhuvudet oavsett om jag unnar mej en stund vid datorn som nu, när jag egentligen ska göra klart bokföringen. Så jaa det är väl bara att bita ihop och försöka beta av dagens måsten. Ha en bra dag! Jag ska försöka ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord. Det var mycket tänkvärt. Det är intressant att höra hur andra personer tänker. "Ska bara-läget" tycker jag är mycket talande. Jag tror mig veta vad du menar och isåfall känner jag ungefär likadant, även om jag inte har satt ett sådant bra ord på saken. Förutom att "jag bara ska..." så är jag en grubblare och kommer ofta på mig med att se bakåt och fundera över det som har varit. Hoppas dagen blev bra. Nu är det helg, och jag önskar dig en bra sådan!

   Radera
 4. Dagen blev bra, men såklart kunde jag hunnit med mer, men jag gjorde det jag behövde och sen gjorde jag resten dagen efter.Helgen var lugn och skön, började lördagen med en trevlig vernissage, följt av lite inhandling av godsaker och vin.Lugn kväll hemma med familjen utan att behöva leka taxi åt någon av tonåringarna :) Glädje! Sov ut länge på söndagen följt av en alldeles förträfflig middag( jag kan inte säga söndagslunch även fast det var kl 13, hemma hos mej säger man middag om det man äter mitt på dan o kvällsmat om det man äter på kvällen) hos pappsen på "hans" dag ;) Mätt efter mammas stek med alla dess tillbehör samt en ljuvlig äppelpaj blev det otroligt nog lite fart på mej när jag kom hem igen.Flyttade runt i kökslådorna och rensade bort hälften. Bestämde mej för att sluta slösurfa alltför mycket också, så nu hinner jag göra mycket mera vettigt :) får se hur länge denna effektivitet håller i sej, jag håller tummarna för att det håller i sej så jag i allafall hinner göra vinter i trädgården och rensa ut minst ett tipplass ur mitt överfulla uthus/vedbod :) Fingers crossed! Nu snart helg igen, ska bara göra lite smått o gott samt jobba lite. Ha en fortsatt bra vecka!

  SvaraRadera