fredag 28 december 2012

Anders Jallai – Spionen på FRA


 
Författare: Anders Jallai
Titel: Spionen på FRA
Sidor: 483
Förlag: Pocketförlaget
Först utgiven: 2010 (i pocket 2011)
Cirkapris: 42 kr pocket (Adlibris)

Jag fick ett tips av en kollega om en författare jag inte kände till tidigare; Anders Jallai. Han är förutom författare även dykare och före detta stridspilot. Han har belönats med Hans Majestäts Konungens guldmedalj efter att 2003 ha hittat den svenska DC-3:an som blev nedskjuten av Sovjet 1952. Han fann också den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998. Spionen på FRA är hans första roman. Efter denna har även Landsförrädaren och Natoagenten utkommit. Den första boken beskrivs såhär;
"Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga! Jag vet det", säger Anton Modin, dykare och före detta flygofficer, till chefen för Sektionen för särskild inhämtning och slänger sin skriftliga uppsägning på bordet. Han har just mist sin hustru och sina två barn vid Estonias förlisning och han ger militära SSI skulden för katastrofen.
Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.
Anton Modin lierar sig med säkerhetspolisens hemligaste enhet och ett gerillakrig bryter ut mellan Säpo och militärens SSI mitt i den idylliska norra Stockholms skärgård under jakten på den sovjetiska miniubåten. Anton Modin söker sanning och upprättelse men också hämnd för den familj han så tragiskt förlorade.
Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten. Den bygger på egna erfarenheter och åratal av arkivforskning och samtal med personer som varit verksamma inom underrättelseväsendet eller på annat sätt haft inblick i de händelser som boken anspelar på.
Är den här berättelsen sann, helt påhittad eller ligger det några uns sanning och guppar mellan raderna? Hursomhelst är det en spännande spionroman av nästan lite klassiskt snitt. Det känns ändå lite kittlande att det eventuellt kan finnas ett uns, eller mer, sanning bakom historien. Boken är välskriven och Anders Jallai är, förutsätter jag, mycket insatt i ämnet. Det finns flera saker i berättelsen som i alla fall jag finner ganska osannolika, fast det hör väl å andra sidan till i en sådan här spionroman. Roman nummer två, Landsförrädaren, kommer jag garanterat läsa vid lämpligt tillfälle framöver.
 
Länkar:

Pocket hos Adlibris och Bokus (Inbunden är slut på förlaget)

Anders Jallais hemsida/blogg
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar