söndag 2 december 2012

Julmarknad


Alsters herrgård utanför Karlstad har anor från sent 1300-tal. Diktaren Gustaf Fröding föddes på gården 1860 och idag är det en minnesgård över honom.
I helgen har det varit julmarknad på platsen och igår var jag där. Det var mycket folk och bra stämning. Marknadsstånd fanns det gott om och det var försäljning även inne i de olika byggnaderna. Det gick att köpa både matprodukter och hantverk. Ostar, korvar, piassavakvastar, honung, tomtar… Man kunde ägna sig åt hästskokastning, ponnyridning, värma sig vid någon eld eller äta sig mätt på delikatesser.
När jag stod i kön för att köpa kôlbullar så började det singla ner lite snö. Kallt väder var det också. Snön fortsatte att dala ner under resten av marknadsbesöket. Det var riktigt passande väder för en julmarknad på en herrgård.
Det är inte mycket som är billigt på sådana där marknader men det känns bra att gynna småhandlare. Förutom att äta de fantastiskt goda kôlbullarna fick vi köpt med oss hem marsipangrisar, bröd och salami.
Kanske, kanske blir det julmarknadsbesök även nästa helg, fast då på annat håll.

4 kommentarer:

  1. Ah jag alskar julmarknader! Det ar inte samma sak att knalla runt i en stor shopping mall med solen som stralar utomhus. Da ar ju sno och kyla sa mycket mer stamningsfullt!

    SvaraRadera
  2. Har aldrig varit på något varmt ställe över jul faktiskt. Kan ana att det är svårt att få till den rätta julstämningen. :)

    SvaraRadera
  3. Härligt - det är så fint där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det verkligen, både på vintern och sommaren.

      Radera