fredag 21 december 2012

Diktatorns bubbla i djungeln


Nu flyttar jag mig ca 120 mil västerut och några decennier framåt från skådeplatsen för förra blogginlägget. Bara några dagar efter jag hade skrivit inlägget om den kongolesisk-zairiske diktatorn Mobutus Versaillesinspirerade palatsbyggnader i djungelbyn Gbadolite kunde man läsa i media om en annan afrikansk diktators djungeldrömmar. Ytterligare några dagar senare hade nyheten även nått svenska medier.
Kanske trodde man att galna drömmar och storhetstörstande diktatorer skulle ha haft sin gång. Lär man sig inte av historien? Nej, troligtvis inte. Platsen denna gång heter Oyala (och ligger lite utanför den lite större platsen Djibloho), landet Ekvatorialguinea och diktatorn Teodoro Obiang Nguema.
Det planerade parlamentet i Oyala
(http://www.france-guineeequatoriale.org)


Detta lilla land i Afrika är de tidigare spanska kolonierna Río Muni och Fernando Póo, sammanslaget till Spanska Guinea 1926, omdöpt till Ekvatorialguinea 1963 och självständigt 1968. Presidenten och diktatorn Obiang tog makten i en kupp 1979 (från den tidigare diktatorn Francisco Macías Nguema, som också var Obiangs farbror).


Visa större karta


Med sina 33 år vid makten är Obiang lär han vara den presidenter i världen som har suttit längst vid makten just nu. Under åren har han också blivit mer och mer paranoid och fruktar bland annat en statskupp mot sig själv. Med viss rätta har det också visat sig. 2004 skedde ett misslyckat kuppförsök som leddes av en brittisk legosoldat vid namn Simon Mann. Margaret Thatchers son Mark Thatcher var även inblandad i kuppförsöket. Troligt är väl att det kuppförsöket berodde på de stora oljefyndigheter som har hittats i landet.
Oljeproduktionen har lett till att Obiang lever i överflöd medan befolkningen knappt gynnas alls av inkomsterna. Obiang vill undvika att utsättas för nya kuppförsök och har beslutat att anlägga en ny huvudstad så långt från kusten som möjligt. Djungeln runt Oyala och Djibloho skövlas därför och bygget av den nya huvudstaden har startat. Ett lyxhotell, universitetsbibliotek och golfbana har redan byggts. Den nya huvudstaden ska vara klar senast 2020.
Vem är näste diktator på tur att bygga in sig i en bubbla i djungeln?
 

Några länkar:

Dagens Nyheter 19 december 2012 - Diktator bygger storstad mitt i djungeln
BBC News Magazine 19 december 2012 - Equatorial Guinea: Obiang's future capital, Oyala
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar