onsdag 13 februari 2013

Chattel Houses


Ett pittoreskt inslag på Barbados är de små söta trähusen som man ser runtomkring på ön. Ofta är de skrangliga eller rent av fallfärdiga – men lika ofta charmiga och mycket färgglada. Dessa speciella hus, Chattel-husen, har en lång historia på ön.  



Traditionellt sett så tillhörde denna typ av hus arbetarfamiljer som jobbade på de många sockerplantagen på Barbados. Husen byggdes på ett enkelt sätt och stod uppallade på stenar eller på en fristående grund. Detta gjorde att det gick lätt att flytta hela huset om ägarna behövde flytta till någon annan plantage på grund av arbetssituationen. Ibland kunde familjer också tvingas flytta sina hus då marken de bodde på bytte ägare. 



Nuförtiden flyttas inte husen speciellt ofta. Husen finns ändå kvar och är populära. Till moderniteterna hör att vissa av husen har gjorts om till souveniraffärer och andra till Rum Shops. Dessa små barer, Rum Shops, finns över hela ön och ofta bredvid eller i närheten av öns 400 kyrkor. Det brukar skämtas om att det då finns ”spirit” för alla. 
 

 

2 kommentarer:

  1. Plötsligt fick uttrycket "Det finns rum till alla" en ny innebörd!

    SvaraRadera