onsdag 27 februari 2013

Magnus Montelius - Mannen från Albanien


 
 
Författare: Magnus Montelius
Titel: Mannen från Albanien
Undertitel: En roman om ett förräderi
Sidor: 341
Förlag: Månpocket
Utgiven: 2012
ISBN10: 917503106X
ISBN13: 9789175031064
 
Det är trevligt när det dyker upp böcker skrivna med lite annat grepp och stil än vad man är van vid. Mannen från Albanien är inget mindre än en spionroman skriven 2011, men utspelar sig 1990 och har sina starka kopplingar till kalla krigets dagar.
I Stockholm hittas en död man. Det visar sig att han har ett albanskt pass och är asylsökande. Har han omkommit genom en olyckshändelse eller har han blivit mördad? När albanska myndigeter kontaktas så förnekas mannens existens helt och hållet. Polisen jobbar vidare med fallet samtidigt som en journalist får upp ögonen för händelsen och snokar vidare. Vem är mannen?
Det här är en välskriven och spännande historia. Helt klart imponerande, inte minst då det är en debutroman. För egen del så är jag intresserad av tiden då järnridån och systemen i Östeuropa krackelerade och jag minns att jag satt som klistrad framför tv:n när muren raserades, diktatorer störtades, stater splittrades och folk flydde i överfulla båtar. Även om detta är en roman så är det intressant att få läsa om tiden när 80-talet blev till 90-tal, hur detta var kopplat till kalla kriget och hur händelserna i östra Europa präglade samhället. Man kan också lägga allt det här åt sidan och se boken som en riktigt bra deckare. 
 
Boken kan köpas bland annat här:
Adlibris Inbunden / Pocket
Bokus Inbunden / Pocket

2 kommentarer:

  1. Låter som om den skulle vara värd att läsa - tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Den ska vi leta efter nar vi kommer hem till Sverige over pask!

    SvaraRadera