onsdag 26 juni 2013

Atlantico Private Cask

En mycket bra rom från Dominikanska Republiken

Producent: Atlantico (hemsida)
Variant: Private Cask
Typ: Mörk rom
Alkoholhalt: 40 %
Ursprung: Dominikanska republiken
Lagringstid: 10-26 år
Pris på Systembolaget: 499 kr för 700 ml.
Systembolagets varunummer: 86287 (finns i beställningssortimentet)
Leverantör: N57 Nordic AB

Hyllningar
”Trumpeter och röd matta!” basunerade romsidan romrom.se ut när de presenterade Atlantico Private Cask på sin sida. Det går inte att göra annat än att hålla med. Det här är en mycket bra rom. Romrom.se gav den betyget 10/10 och den valdes till månadens rom av sidan i februari 2012.

Utseende, doft och smak
Jag vill beskriva utseendet som gyllengul och mellanmörk. Romrom.se tycker den har en djup bärnstensfärg. Doften tycker jag är söt med inslag av kola, honung och en fruktighet. Romrom.se anser att det doftar kola, karamell och lite ek, och att det efter ett tag kommer tydliga vanilj- och frukttoner. Smaken, ja den underbara smaken har en otroligt fin balans. Den är len, mjuk, lagom söt och det kommer starka smaker som avslutning vilket gör att eftersmaken blir lång. Om smaken säger Romrom.se följande: ”Fina inslag kola, söta bär och sirap! Atlantico Private Cask är otroligt snyggt balanserad med lagom sötma! Hatten av för det! … Eftersmaken ligger kvar ganska länge! Kanske inte som på en riktig Agricole-rom, men betydligt längre än på många rena melass-rom! Just den här karaktären på Atlantico Private Cask tar den upp till en stark 10-poängare hos oss!” Producenten Atlantico säger själv om smaken: ”Initial notes of toffee, caramel and oak are warm and soothing, followed by hints of berries and maple.”

Tillgänglighet
Atlantico Private Cask fanns först i beställningssortimentet hos Systembolaget för 538 kr, tog klivet till standardsortimentet under 2012 och sänktes till 499 kr. Nu har rommen återgått till beställningssortimentet men har behållit sitt lägre pris. Man tackar för det, men undrar varför den gick tillbaks till beställningssortimentet.

Förpackning
Atlantico-serien med Private Cask, Reserva och Platino (alla finns i Systembolagets beställningssortiment) levereras i riktigt snygga höga kantiga flaskor med nedtonade passande etiketter där nyanserna skiljer sig åt mellan de olika sorterna. Mycket snyggt och smakfullt estetiskt. För i alla fall Private Cask så kommer flaskan i en passande gul kartong, snygg även den.

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar