måndag 3 juni 2013

Dan Browns Inferno


Författare: Dan Brown
Titel: Inferno
Originaltitel: Inferno
 
Sidor: 544
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2013
Första utgåva på originalspråk: 2013
 
Adlibris: Inbunden
Bokus: Inbunden

Inferno är Dan Browns sjätte bok, och den fjärde med symbolexperten Robert Langdon som huvudperson. I denna spänningsroman blir Langdon indragen i en historia där en man försöker rädda världen genom att förgöra en stor del av mänskligheten.

Visst är berättelsen bra och lite kittlande men det känns som att konceptet börjar bli lite uttömt av Brown. Har man läst Da Vinci-koden och Änglar & Demoner så kommer man ändå på sig själv med att sitta och gäspa lite eftersom det känns som en upprepning. Visst vill man läsa vidare för att se på vilket sätt allt ordnar upp sig.

Visserligen utspelar sig den här berättelsen i Florens, Venedig och Istanbul men som vanligt går allt i en rasande fart och Langdon jagas av olika människor och grupper. I vanlig ordning i Browns böcker så får Langdon också hjälp av en förtjusande, intelligent och yngre kvinna. Precis som i de tidigare böckerna går jakten genom hemliga gångar, i historiska byggnader och med flygplan som snabbt och lätt fixas fram. I Inferno får läsaren också ta del av en väldig massa fakta om historiska byggnader och platser som egentligen inte har speciellt mycket med berättelsen att göra. Detta kan jag inte erinra mig om att jag tänkte på i de tidigare berättelserna. Åtminstone inte i lika hög grad. Dan Brown skulle säkert tjäna på att dra ner tempot en aning. Med undantag för några få tillbakablickar till för både något år och några dagar sedan, så utspelar sig hela berättelsen under cirka ett dygn. Att då hinna med tre städer, flyg, vara neddrogad, bli beskjuten, ta sig igenom oräkneliga byggnader, piazzor, lönngångar, minnesförlust, några båtturer och dessutom hur lätt som helst ta sig vidare med ledtrådar… ja, det blir ju egentligen rätt löjligt om man ser det på det viset.

Självklart kommer Dan Brown att dra in en ansenlig hög med dollar även på denna bok och den film som man förmodar kommer senare. Ser man berättelsen lite djupare så väcker Brown ändå en intressant tanke om den kommande överbefolkningen på vårt jordklot.

 

 

4 kommentarer:

 1. Det känns lite som om "jag har läst den förut", så jag är inte helt säker på att jag kommer att läsa den, fast man vet ju aldrig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår vad du menar. Jag är lite kluven till det hela.

   Radera
 2. Jag trottnade tyvarr genom halva "Anglar och demoner" sa den har far nog sta over.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man ser till de enskilda böckerna utan att titta på likheterna så tycker jag att Änglar & Demoner är den bästa boken faktiskt.

   Radera