fredag 17 februari 2012

Udda ställen jag har varit på: Isle of Man

Isle of Mans flagga

Kanske lite märkligt att lägga Isle of Man till listan av udda ställen med tanke på där det ligger i Västeuropa. Fast – det går ju inga charterresor dit och det är inte helt smidigt att ta sig dit heller. Dessutom hör man inte så himla många människor som har varit där, om man inte är i motorbranschen. 

Isle of Man är en ö i Irländska sjön, mellan Storbritannien och Irland. Ön tillhör England men märkligt nog inte Storbritannien eller EU. Isle of Man är självstyrande på många sätt och har egen flagga, pengar och frimärken. Ön är förmodligen mest känd för två saker - dels för de årliga racingtävlingarna med sisådär 40.000 åskådare, dels för den svanslösa Manx-katten. Parlamentet på Isle of Man heter Tynwald, grundades av vikingarna och sägs vara världens äldsta.

Douglas - Isle of Man


Sommaren 1997 reste jag runt i Skottland, England och Wales med en vän. Efter viss övertalning fick jag även med mig vännen med Sea Cat-båten från Liverpool över till Isle of Man. Det var inget vi ångrade. Vi fick tag i ett rum på ett litet hotell vid havet i huvudstaden Douglas och utgick därifrån under de dagar vi besökte ön. Douglas och resten av ön är väldigt pittoresk.  Längs vattnet vid Douglas går en lång strandpromenad där det under sommarmånaderna går hästdragna spårvagnar fram och tillbaks. Strandpromenaden kantas av många fina hus och massor av blommor.  Vid stranden och i hamnen ser man också tidvattensskillnaden som här är mycket stor. 

På ön finns flera smalspåriga järnvägar. Vi tog en tur med ångtåget till södra delarna av ön. Vi stannade i Port Erin och i Castletown, passerade små söta byar vackert landskap. En annan dag tog vi tåget norrut till Laxey och bytte där till tåget upp på öns högsta punkt som heter Snaefell. Toppen ligger på 621 meters höjd och härifrån ser man Skottland, England, Wales, Irland och Nordirland.

Port Erin - Isle of Man

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar