lördag 15 december 2012

Gbadolite – djungelns Versailles


Allra längst upp i norra Kongo-Kinshasa, bara någon mil från gränsfloden Ubangi och Centralafrikanska Republiken, ligger en ort som heter Gbadolite. Det där skulle kunna vara vilken liten by eller stad som helst. Så har det också varit och så är det kanske på väg att bli igen.
Från ett av palatsen i Gbadolite
(Peter York, Hemma hos diktatorn)


Begreppen ”Djungelns Versailles” och ”Afrikas Versailles” är något som har fladdrat förbi mig i periferin tidigare utan att jag egentligen har noterat dem så mycket. För ett litet tag sedan började jag ändå rota i detta, eftersom jag är lite fascinerad av både övergivna platser och excentriska diktatorer.
 
Visa större karta  Det går lätt att se resterna av palatsen och flygplatsen om man zoomar in på denna karta. Precis norr om den röda markören ligger ett av palatsen. Flygplatsen syns tydligt vid Moanda. Ytterligare ett av palatsen kan ses sydväst om flygplatsen, vid Molegbe.


Joseph-Désiré Mobutu tog makten i en statskupp i Kongo och blev president 1965. Han ändrade 1971 landets namn till Zaire och sitt eget namn 1972 till Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga (vilket betyder ungefär "Den allsmäktige krigaren som tack vare sin uthållighet och oböjliga vilja att segra, går från seger till seger med eld i sina spår"). Detta som att göra upp med kolonialmakt och europeisk influens. Han uppmanade även invånarna att ändra sina namn till mer afrikanska/zairiska namn.
Mobutu vid flygplatsen i Gbadolite
(Peter York, Hemma hos diktatorn)

Som många andra korrumperade och maktgalna diktatorer ville Mobutu resa monument för att visa sin storslagenhet och överlägsenhet. Han ägde slott och lägenheter runt om i världen. I Zaire lär han ha haft elva palats. Det sägs också att han hade nio fastigheter i Belgien, två stora slott och en paradvåning i Frankrike, två hus och ett hotell i Spanien, en sommarbostad i Portugal och ytterligare hem i Brasilien, Senegal och Elfenbenskusten.
Gbadolite var Mobutus hemby. Vissa källor säger dock att han föddes i Lisala vid Kongofloden sisådär 25 mil söderut. Någon ytterligare källa säger att hans stam kommer från området runt Gbadolite. Kanske spelar det ingen roll, det var i alla fall till Gbadolite och området runt om som Mobutu kände sig mest trygg och det var dit han flyttade sin lilla värld på 70-talet trots att det ligger ca 115 mil norr om huvudstaden Kinshasa.

Vad som finns kvar efter plundringar i ett av palatsen i Gbadolite
(http://www.artthrob.co.za/)
1967, två år efter maktövertagandet, började Mobutu att förvandla sin by till vad som senare kom att kallas för djungelns eller Afrikas Versailles. Det började med ett palats i utkanten av byn Gbadolite. Det lär ha kostat 300 miljoner pund att bygga. Otrolig summa nu – ett astronomiskt belopp då. Palatset hade en stor parkanläggning som var inspirerad av Versailles. Vid palatset byggdes en flygplats med den längsta landningsbanan i centrala Afrika, lång nog att ta emot Concorde-flygplan. Ett sådant plan syntes också på landningsbanan titt som tätt. Mobutu hyrde in detta från Air France och det stod ofta startklart ifall han och frun var uttråkade och ville ta en sväng till Paris för att shoppa.
Concorde från Air France står redo för Mobutu på Gbadolites flygplats
(http://www.facebook.com/pages/Gbadolite/)
 
Flygplatsen från senare år
(http://en.wikipedia.org/)
Personal behövdes såklart till både palats och flygplats. Många i byn fick arbete inom serviceyrken. Byn växte och blev till stad med boulevarder, hotell, elkraftverk, Coca-Cola-fabrik, högskola, sjukhus… Det byggdes också en lyxig kyrka där hans första fru och tre av hans barn begravdes. På 80-talet byggde Mobutu ytterligare ett palats utanför staden och på 90-talet byggdes ett tredje palats, i kinesisk stil. Det sägs att detta palats ska ha varit en exakt kopia av Förbjudna staden i Peking. Vid något av palatsen ska också en kärnvapensäker bunker ha byggts. Den största i Afrika, med plats för 500 personer. Från den fanns en hemlig tunnel som mynnade vid en militärhamn vid Ubangifloden.
På området hade Mobutu även ett privat mausoleum, bland annat med kvarlevorna efter Rwandas tidigare president Juvénal Habyarimana (som dog tillsammans med Burundis president Cyprien Ntaryamira när Habyarimas plan blev nedskjutet i Rwanda i april 1994, och sedermera bidrog till starten till folkmordet i Rwanda där ca 800.000 människor dödades under 100 dagar). När Laurent Kabilas styrkor närmade sig Gbadolite 1997 så lät Mobutu flyga kvarlevorna av Habyarima till Kinshasa.
Delar av det kinesiska palatset
(Peter York, Hemma hos diktatorn)
I maj 1997 störtades Mobutu och han tvingades gå i landsflykt. Han lämnade landet just från flygplatsen i Gbadolite, denna gång inte i ett Concorde utan ett ryskbyggt flygplan ägd av angolanska rörelsen UNITA. Rebellerna försökte stoppa planet men trots skottskador lyfte det till sist. Mobutu levde i exil, först i Togo och senare i Marocko. Han avled i cancer 7 september 1997 och är begravd i Marockos huvudstad Rabat. Palatsen i Gbadolite har plundrats rejält efter Mobutus flykt. De har också fått utstå väder och vind utan något underhåll.
 
Djungeln håller på att ta över området igen.  

Vegetationen tar över ett av de plundrade palatsen i Gbadolite
(http://www.myop.fr/)
 

2 kommentarer:

  1. Det är klart att man behöver 11 palats, varför inte, liksom...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara praktiskt om man vill resa bort men ändå vakna i sin egen säng.

      Radera