lördag 11 maj 2013

Egen flagga på avlägsen ö


Idag, just idag den 11 maj 2013, hissas för första gången en egen flagga på den avlägsna ön Ascension i södra Atlanten. ”Egen och egen” kan skeptikern tycka med Union Jack i övre hörnet, men detta är förmodligen så egen flagga som det går att få om man är ett av områdena i ett brittiskt översjöiskt territorium (British Overseas Territory). Ascension ingår i territoriet Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha (tre öar och några mindre som är utspridda över ett stort område i Atlanten, mellan Afrika och Sydamerika). Ön har fått sitt namn efter att ha blivit upptäckt på Kristi himmelsfärdsdag (Ascension Day) 1503. Storbritannien tog besittning över ön 1815.
Ascensions egna flagga som hissas för första gången idag
(http://www.ascension-island.gov.ac/wp-content/uploads/2013/05/Raising-the-New-Ascension-Flag.pdf)

Flaggan är av ”standardmodell” för brittiska ”kolonier”, dvs blå med Union Jack i övre vänstra hörnet och områdets vapen i högra delen av flaggan.  Vapnet, som godkändes av Hennes Majestät Drottningen (Elizabeth II) redan i maj 2012, visar symboler för Ascension – som vapenskölden med en stiliserad bild av Green Mountain som dominerar ön och tre fåglar (Wideawake Birds). Vapenskölden hålls upp av två sköldpaddor (Green Turtles).
Det kommer att vara medlemmar av brittiska försvaret (British Armed Forces) som vid en ceremoni kl 10:15 har äran att hissa flaggan vid den administrativa byggnaden på ön. Detta i samband med att man firar Ascension Day.

(http://www.ascension-island.gov.ac/first-ever-ascension-flag-to-fly/)

Ascension ligger mycket avsides från omvärlden. Ön har endast ca 800 invånare. Det finns en brittisk-amerikansk bas på ön och härifrån utgick de brittiska planen när de bombade argentinska styrkor under Falklandskriget (se mitt blogginlägg Den lilla dispyten som blev ett krig - 30 år sedan konflikten om Falklandsöarna). Idag mellanlandar flygen mellan Storbritannien och Falklandsöarna på ön. Flygplatsen på Ascension byggdes en gång i tiden ut för att vara reservlandningsbana för NASA:s bemannade farkoster. För att stanna till på ön som turist måste man ha ett tillstånd av den lokala administratorn i förväg.

 
Visa större karta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar