lördag 18 maj 2013

Röda viner från andra sidan Atlanten

Vinprovning

För ett par månader sedan var jag på dryckesprovning på Systembolaget för första gången. Då var det ölprovning under rubriken ”Världens öl”. (Se mitt blogginlägg om den provningen här.) Häromdagen var det dags för ny provning – nu med rödvin och temat ”Röda viner från andra sidan Atlanten”.

Liksom vid förra provningen hos Systembolaget i Karlstad höll vi till i deras lunchrum. Med på provningen var 17-18 personer, ganska jämnt mellan killar och tjejer. Överlag var det yngre personer med än under ölprovningen för två månader sedan. Lite oväntat kanske. Presentatör på provningen var en kvinna från Systembolaget som är utbildad sommelier, mycket duktig och förtroendeingivande. Provningen kostade 400 kr.

De provade vinerna
 
Provade viner

Tapiz Reserve
Systembolagets varunummer: 6591
Druva: Malbec
Ursprung: Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
Pris: 109 kr
Producent: Fincas Patagónicas
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 14,5 %

Detta är ett vin som Systembolaget tycker har ett utseende av tät, mörk, blålila färg. Det skulle jag väl kunna hålla med om, även om jag tycker det är svårt med de där lila nyanserna när man jämför vin. Doften anges som ”Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, körsbär, choklad och vanilj.” För egen del tycker jag ofta att det kan vara svårt att plocka ur speciella saker i en doft, men visst kan jag hålla med om en viss bärdoft och någonting som jag kan få till fatkaraktär när man väl får ord på det. Om smaken säger man ”Generöst fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, choklad, örter och vanilj.” Även här är det svårt att plocka ut speciella saker. Någon i gruppen nämnde dill som smak och det kunde enligt presentatören vara fatkaraktären. Fyllighet, strävhet och fruktsyra sätter man till på alla till 9 av den 12-gradiga klockan. Detta är ett vin som passar bra till grillade rätter av mörkt kött.


Foppiano Vineyards
Systembolagets varunummer: 6277
Druva: Petite Sirah
Ursprung: USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley
Pris: 139 kr
Producent: Foppiano Vineyards
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 15,0 %

Även detta vin har ett utseende av tät, mörk och blålila färg enligt Systembolaget. Doften var lite fräschare än föregående vin och jag nämnde att det var lite mintdoft. Detta håller Systembolaget tydligen med om då de anger doften som ”Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, romrussin, mynta och vanilj.” Smaken anger man ungefär som doften – ”Mycket fruktig, eldig smak med fatkaraktär, inslag av skogsbär, plommon, viol, mynta, choklad och vanilj.” Smakklockorna anger man som följande, 10 på fyllighet och vardera 9 på strävhet och fruktsyra. Vinet passar bra till grillade rätter av lamm- eller nötkött, och även till ostar. Vinet har lagrats 20 månader på franska ekfat och är nytt på Systembolaget sedan mars 2013.
 

Nativa Single Vineyard Gran Reserva
Systembolagets varunummer: 6268
Druva: 70% cabernet sauvignon, 30% carmenere
Ursprung: Chile, Rapel
Pris: 129
Producent: Nativa Eco Wines
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 14,0 %

Utseendet är liksom de två tidigare vinerna ”tät, mörk och blålila färg”.  Personligen tyckte jag direkt att vinet både doftade och smakade mycket av svarta vinbär. Enligt Systembolaget anges både doften och smaken som ”Generöst fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, örter, björnbär och vanilj.” Några i gruppen som provade tyckte att det smakade alldeles för mycket som vinbärssaft. Fyllighet och fruktsyra sätts till 9, medan strävheten sätts till 8. Även detta vin anses passa bra till grillade rätter av lamm- eller nötkött. Vinet är ekologiskt odlat och har lagrats ett år på franska ekfat.


Seghesio Sonoma
Systembolagets varunummer: 22562
Druva: Zinfandel
Ursprung: USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County
Pris: 179 kr
Producent: Seghesio Family Vineyards
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 15,0 %

”Mörk, blåröd färg” säger Systembolaget om utseendet på detta vin. Jag hade svårt att se någon direkt skillnad på dessa fyra viner även om det gick att ana någon nyansskillnad. Om doften säger man ”Generöst fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, blåbär, mintchoklad och vanilj.” och om smaken ” Generöst fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mintchoklad, peppar och vanilj.” Fylligheten anges till 10, strävheten till 8 och fruktsyran till 9. Vinet ska passa bra till smakrika rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat. Väl på fjärde vinet gissade både min sambo och jag att detta var ett Zinfandelvin, och det var det ju mycket riktigt.
 

Sammanfattning

Fyra bra och goda viner provades. Går man bara efter smaken så tycker jag definitivt att det sista vinet (Seghesio) var det godaste, lagom tungt och komplext. Däremot har jag svårt att gå och köpa ett vin för 179 kr. Det finns andra bra, och betydligt billigare, Zinfandelviner. Även de andra tre vinerna i provningen var mycket bra, kanske även mer värda att köpa om man väger in priset. Nativa var mycket gott – men det kan finnas risk att det blir för mycket svartvinbärssmak – här är det nog mer tvunget att man dricker det till rätt mat än som sällskapsvin.

 

 

2 kommentarer:

  1. Vinprovning ar alltid spannande! Och for att upprepa mig igen, heja Systembolaget for kunskap och initiative!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det spännande med provningar! Du får sikta in dig mot en provning på Systemet när du har vägarna förbi Sverige.

      Radera