onsdag 29 maj 2013

Karlstads stadsträdgård 150 år


I år fyller Karlstads stadsträdgård 150 år!

Initiativet till stadsträdgården togs 1857 av Värmlands Hushållningssällskap och trädgården började anläggas 1863. Sju år senare tillkom den första restaurangen och år 1900 byggdes en ny större restaurang helt i trä. Detta blev stadens stora nöjesetablissemang vid tiden. 1959 brändes restaurangen ner av en pyroman. Efter branden bestämdes att en ny restaurang istället skulle byggas upp på Sandgrund. Stadsträdgården kom att ligga mer eller mindre i träda fram till 1993 då kommunen beslutade att parken skulle återupprustas. Tittar man på gamla kartor över området så kan man se att trädgården också krymper i storlek efter branden ´59 i samband med att nya byggnader tillkommer i staden.

Några intressanta länkar om stadsträdgården:
Karlstads Kommuns sida om trädgården (här finns också vidare länkar till broschyr och informationshäfte, samt en 41 sidor lång växtförteckning)
Bilder och historier från det gamla Karlstad (om stadsträdgården när 1900-talet var ungt)
Historiska kartor Karlstad (här kan man på ett smart sätt välja år för kartbilder)
My heaven is all around me.blogg.se (Blogg av Madeleine Forsgren med inlägg och fantastiska bilder i samband med stadsträdgårdens 150-årsfirande.)
 
Idag är trädgården en trevlig oas centralt belägen i Karlstad men ändå lugn och nästan lite svår att upptäcka om man inte vet om den. Det händer att man stöter på Karlstadsbor som inte känner till trädgården eller i alla fall inte har varit där. Parkens yta är 5,5 hektar och här växer 800 arter av buskar, träd och blommor.

Här kommer några foton från helgen som gick. Då invigdes formellt 150-årsjubiléet.  













 

3 kommentarer:

  1. Fina bilder från kända marker. Visst är det rätt fantastiskt att det finns karlstadbor (som bott där länge!) som inte ens vet om den mysiga parkens existens. Fast det kan ju tyda på att det finns så många andra härliga områden att ströva omkring på. Nu suger det rejält i "hem-tarmen", men nu är det inte länge kvar...

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag och min väninna var i Stadsträdgården igår och bland annat fotograferade jag en ovanlig orange ros i rosenträdgården. Har inte lyckats hitta denna ros bland alla rosensorter. Om ni vet vad den heter, kanske ni kan tala om det i ett svar till mig.

    En härlig liten oas tyckte vi med intressanta växter, blommor och träd.

    Vänlig hälsning
    Ingrid Petersson Ingrid.petersson@zeta.telenordia.se

    SvaraRadera