fredag 6 december 2013

Hjälten från Mvezo

Nelson Rolihlahla Mandela (1918-2013)

Att Nelson Mandela var en
stor man över hela världen
råder det nog inget tvivel om.
Här avbildad på ett frimärke
från Sovjetunionen 1988.
Igår nåddes världen av nyheten att Nelson Mandela hade avlidit i en ålder av 95 år, efter en längre tids sjukdom. Han föddes 1918 i byn Mvezo i dagens Östra Kapprovinsen i Sydafrika. Han kämpade med ANC mot apartheidsystemet i Sydafrika och fick tillbringa 27 år i fångenskap, varav 18 år på Robben Island.1990 frigavs han och blev sedan Sydafrikas president 1994-1999. 1993 tilldelades han Nobels fredspris.

Hjältar

När man ser svenska tidningar och teve idag så verkar det som en hjälte är en person som har gjort det avgörande målet i fotboll eller ishockey eller liknande. Är det ett svenskt lag som har vunnit internationellt så firas laget som hjältar vid ankomsten till Arlanda och sen på Sergels torg. För mig är en hjälte någon som räddar liv eller kämpar för en god sak. För mig är nog Nelson Mandela den största hjälten. Giganternas gigant.

1 kommentar:

  1. Fast den Mandela "världen" känner är ju den som kämpade mot apartheid och blev landets president. Mycket gott givetvis. Han fick ett välförtjänt fredspris.
    Men den han var innan han satt närmare 30 år i fängelse talas det tyst om. En grym kommunistisk terroristledare som dödade oskyldiga män, kvinnor och barn.

    De mortuis nihil nisi bene

    SvaraRadera