tisdag 31 december 2013

Trasdockorna


En deckarroman om den cyniska handeln av människor och organ

 

Författare: Mats Ahlstedt
Titel: Trasdockorna
 
Serie: del 7 av hittills 7 om Sören Högström och Fatima Wallinder
Antal sidor: 308
Utspelar sig år: 2012 ?
Utspelar sig i:Mestadels i Göteborg. Lite även i Grebbestadstrakten
 
 
Förlag: Hoi förlag
Utgiven 2013 ( har ännu ej utgivits i pocket)
 
Adlibris: Inbunden/Pocket
Bokus: Inbunden /Pocket

 

Äntligen en ny deckare av Mats Ahlstedt!

I höstas damp det ner ett paket i brevlådan från författaren och hans fru. Det var ett recensionsexemplar av senaste boken. Detta fick jag eftersom jag tidigare har skrivit om Ahlstedts deckare här i bloggen.

Trasdockorna är den 7:e deckaren i Mats Ahlstedts serie om poliserna Sören och Fatima. Fast det är lite sanning med modifikation då det har uppstått en huvudpersonsglidning i serien. I förra boken (Dockmakarend dotter) fick Sören en lite mer undanskymd roll än tidigare, till förmån av Fatima. Prästen Johannes fick redan då stor plats i berättelsen och han får en ännu större roll i denna bok.

I berättelsen tar den nyligen pensionerade prästen Johannes ett vikariat på Skogomeanstalten som fängelsepräst. Under ett samtal tar Johannes emot en lapp med två namn och ett par initialer, inget mer. Internen som har lämnat lappen dör sedan. I samma veva mördas en ung flicka på Liseberg. När hon hittas är båda ögonen borttagna. Detta är en deckare som handlar om den cyniska handeln av organ och där unga kvinnor utsätts för övergrepp och säljs som sexslavar. Det hemska i berättelsen är nog att detta skulle kunna vara ur verkligheten. I berättelsen är det flera invandrare som figurerar, både som offer och förövare. Även om berättelsen är fiktiv så är det som handläggare på Migrationsverket extra intressant att läsa om denna handel med människor och organ, något som man har, i alla fall i liten omfattning, tagit del av och hört om.

Är det liknande historier vi kommer att få läsa om i tidningarna framöver tro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar