söndag 29 december 2013

Matusalem Gran Reserva 15.


 

Producent: Matusalem (hemsida)
Variant: Gran Reserva 15 (benämns även som Gran Reserva Solera Blend 15 Years).
Typ: Mörk rom
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Dominikanska Republiken
Lagringstid: 15 år (genomsnitt).
Lagring:
Pris på Systembolaget: 569 kr (70 cl)
Systembolagets varunummer: 88825 (finns i beställningssortimentet).
Leverantör: Nigab http://www.nigab.se/
 

 

Inledning

Matusalem grundades 1872 i Santiago på Kuba. I samband med revolutionen på Kuba i slutet av 1950-talet gick ägarna i exil och företaget finns nu i Dominikanska Republiken.

Utseende, doft och smak

Färgen beskrivs av Matusalem själva som bärnstensfärgad med toner av rött, koppar och okra. Leverantören Nigab säger att den är mahognyfärgad.

Om doften säger producenten: ”Complex, fine and complete. Persistent woody notes. Dry woody tones provide a rich, intense aroma. Rich flavor of toasted dry fruits and caramel.” medan leverantören säger ”Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung.”

Smaken tycker Matusalem är ”Very pleasant. A smooth texture and a complex, persistent evolution, with notes of oak. Smooth, inviting sensation of cacao. Cognac-like finish.”. Nigab tycker den har ”Krämig smak, nästan oljig smak, cognacslik med mörka bär, plommon och kanderad mandel.”

Om färg och doft säger jag inte så mycket mer än att jag håller med både producent och leverantör. Angående smaken så håller jag däremot inte med fullt ut. Jag tycker rommen är stark och lite stickig. Det lena och krämiga känner jag inte mycket av alls. Det hittar man däremot i Matusalems Clásico 10 som är betydligt godare (och billigare). Ett inlägg om den kommer förhoppningsvis framöver.

Förpackning

Flaskan är av mörkt glas i ganska vanlig form. Etiketten är ljusbrun med något mönster. Namnet Matusalem står i mörkröd kursiv stil på snedden upptill på etiketten.

Tillgänglighet

Denna rom finns i Systembolagets beställningssortiment (#88825) och kostar 569 kr.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte denna på en bar i Sthlm i somras, övertygad om att något va allvarlig fel när jag smakade o tänkte gå och klaga men jag läste recensionen på romrom i min mobil o konstaterade att den va precis så äcklig som det smakade.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera