måndag 24 september 2012

Kvotuttagning Sudan del 2

Tiden i Sudan kommer jag att berätta utifrån två vinklar. En yrkesmässig om vad kvotuttagningen handlade om – och vad vi var med om i landet utanför vårt tjänsteuppdrag. Ibland kan det vara svårt att hålla isär detta, då man på sett och vis alltid är en representant för Sverige när man är ute på detta sätt. Det fanns också andra anledningar till att det inte gick att hålla isär det yrkesmässiga och det privata, det framkommer här längre fram.

På grund av sekretess, säkerhet och integritet kommer det inte finnas namn eller fotografier på flyktingarna, tolkar och medarbetare i den kommande berättelsen från Sudan.



Sådana här fina blå fåglar var bland det
första vi såg efter att ha kommit till Sudan



Ankomsten

Vid femtiden på eftermiddagen den 12 september 2009 landade jag med KLM:s flight från Amsterdam i den sudanesiska huvudstaden Khartoum efter en inflygning där man såg både Saharaöknen och Nilen. Staden ligger precis där Vita och Blå Nilen rinner ihop till Nilen. Värmen slog emot mig när jag klev av planet, det var 39 grader. Vår lilla delegation på sju personer kom snabbt och smidigt igenom passkontroll och tull, trots vissa farhågor om motsatsen med tanke på vårt uppdrag i landet. När vi hade fått bagaget möttes vi av en representant från UNHCR som körde oss till Hotel Al Salam Rotana. Efter att ha tagit det lugnt ett tag, vi var såklart trötta efter resan, så blev det middag på hotellet. Några av oss tog sedan ”turkiskt” kaffe på terrassen. Folk runtomkring rökte vattenpipa, sisha. Härlig varm kväll. Vid niotiden var det 29 grader. Nya dofter, nya ljud. Detta kändes verkligen exotiskt och udda!
 
Mitt hotellrum under nästan 3 veckor
 
 
 
Tidigare delar av berättelsen:
Andra länkar:
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar