onsdag 26 september 2012

Kvotuttagning Sudan del 4


Praktisk kvotuttagning

De inledande mötena de första dagarna har självklart varit nödvändiga på flera sätt, dels att lösa saker rent praktiskt men även för att öppna dörrar. Fast skönt att denna dag kunna starta det praktiska arbetet med kvotuttagningen. Klockan 9 höll K och jag information för den första gruppen potentiella kvotflyktingar. Under det kommande arbetet skulle vi hålla en information på morgonen och en på eftermiddagen alla de dagar som intervjuer ska ske. Den första informationen gick hyfsat. Vår text finslipade vi allteftersom dagarna gick. Texten kortades, man blev mer och mer säker själv. Tillslut behövde man knappt titta på sin fusklapp.
Det blev en lång och arbetsam dag. När vi var klara med arbetet på UNHCR fortsatte vi med genomgång på hotellet och sent på kvällen fick jag ägnat mig en del åt arbetet för egen del på mitt rum.
På kvällen tog några av oss en promenad till köpcentret en bit bort från hotellet. Gallerian, Afra Mall, skulle öppna först en timme senare pga ramadan. Vi fick återvända till hotellet och åt middag i kaféet, och drack kaffe på hotellterassen. Alla var trötta efter den slitsamma dagen. Det har även varit 49 grader i skuggan för andra dagen i rad.
 
Hotellet

Den andra dagen av det praktiska arbetet i Khartoum. Efter min och K:s gruppinformation morgon och eftermiddag tar de andra kollegorna över och intervjuar personerna individuellt och familjevis om deras asylskäl, livssituation, hälsa med mer. Detta förs in i protokoll för att senare ligga till grund för beslut om uppehållstillstånd i Sverige. Preliminära beslut tas oftast redan samma dag.

Dagen då man lyckades sticka hål på bubblan – dags att se åtminstone någonting utanför hotellet, kontoret och andra myndigheter.
För mig och K blev det en tur i Khartoum med UNHCR-bil och chaufför. Först till svenska ambassaden. Där lämnade vi över dokument till en lokalanställd tjänsteman som skulle hjälpa vår delegation att få fototillstånd. Lite trist att vara tre veckor i Sudan utan att få plåta alls.
Efter det åkte vi till en researrangör som vi hade varit i kontakt med redan innan avresa till Sudan. Vår planerade tripp norrut i landet för att besöka bland annat pyramiderna vid Karima hade gått i stöpet eftersom vi hade förbjudits av Migrationsverket/UD/Justitiedepartementet att åka utanför Khartoum. Vi diskuterade lite olika förslag på saker att göra och se i Khartoum med omnejd men vi bestämde inget. För egen del kände jag att företaget inte verkade helt hundraprocentigt seriöst.
Det blev det lunch på Ozone Café som ligger några hundra meter från var vi arbetar. Skönt att se något annat än FN- och hotellområdena. Ozone var ett trevligt ställe. Vi satt ute, så gott det gick i skuggan under några träd. De hade en intressant anordning av vattensystem som pumpade ut små vattenpuffar titt som tätt – svalkande och skönt!
Efter ett antal timmars jobb igen – på kontoret, hela delegationen tillsammans på hotellet och sedan för egen del en stund – var det dags för kvällsmat. Jag och J gick bort till köpcentret Afra Mall. Vi åt middag på ett kinesiskt fastfood-ställe. Det kändes lite märkligt att äta kinamat i Sudan men det finns mycket kinesiskt i landet på grund av deras investeringar runt om i Afrika. Vi handlade lite på varuhuset, bland annat köpte jag alkoholfritt blåbärsöl – det gäller ju att testa gränserna smakmässigt när det är alkoholförbud i landet.  När vi gick hem till hotellet var det ett rejält åskväder runt om oss. Fina zickzack-blixtrar. Just då skulle man kanske inte ha velat vara ute i öknen även om det säkert hade varit hur magnifikt som helst.
En groda som simmade
i hotellpoolen en kväll

Dagen efter var det sista arbetsdagen för veckan. Arbetet hade kommit att flyta på mer och mer för alla. Mycket och göra men det var otroligt roligt att slita riktigt ordentligt såhär. Mycket jobb, varmt, ny miljö, nya kollegor. Efter en lång arbetsdag blev det också en lång föredragning på hotellet.

Jag var lite hängig denna dag, som om det skulle vara en förkylning på gång. Stark misstanke att det beror på ac:n och temperaturväxlingarna när man går ut och in. På väg hem från UNHCR-kontoret stannade vi till vid svenska ambassaden och fick våra fototillstånd som vi har fått hjälp med att fixa.  Kanon att man kan börja fotografera lagligt nu! Slut på den sällsynta smygfotografering man ändå hade vågat sig på.
På kvällen fick jag köpt några sudanesiska cigaretter och vykort i hotellets souvenirbutik. Problemet att lyckas få tag på frimärken återstod dock… I souvenirbutiken som sålde vykorten trodde de att hotellreceptionen sålde frimärken. I receptionen hade de ingen aning men gissade på postkontoret – som de inte visste var det låg.
 Jag testade även hotellets internet i Business Loungen. Det kostade 17 sudanesiska pund  (ca 51 kronor) per timme. Dyrt – men jag satte upp det på mitt icke så mycket utnyttjade nöjeskonto.

4 kommentarer:

 1. Oj, Sudan låter spännande. Ser fram emot att läsa mer:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mitzie Mee - jodå det kommer allt en hel del till.. :)

   Radera
 2. Det där med alkoholfri blåbärsöl lät intressant, eller...!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid intressant att prova okända maträtter och drycker när man är ute och reser! Blåbärsölet var väl rätt okej.. märkligt med alkoholfritt öl bara, fast det finns ju här också.

   Radera