fredag 7 september 2012

Märkliga boktitlar och annat fredagssvammel


En sak som jag har funderat över till och från är det här med är boktitlar. Jag får en känsla av att det blir mer och mer populärt med märkliga eller långa titlar. Visserligen kommer det fortfarande ut många böcker med vanliga och förståeliga titlar men det är ändå något som sticker ut. Hur var det förr? Har det över huvud taget ändrat sig? Det kanske bara är just en känsla att det har gått åt mer märkliga titlar… Gissningsvis är dessa långa eller märkliga titlar just för att sticka ut i mängden och helt enkelt vara en PR-grej. För inte skriver väl folk böcker i första hand för att det är kul – man vill väl tjäna pengar?
Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas i morgon tillsammans med våra familjer måste ju vara en av de minst smidiga boktitlarna på många år. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är också en titel man bara med svårigheter kan rabbla sju gånger i rad snabbt. Helt begriplig men ändå onödigt lång titel är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
De titlar som är mer märkliga och obegripliga är ofta kortare. Fjäril i koppel. Jaha, vaddå? Hur går det till? Igelkottens elegans och Den senila skalbaggens tröst är andra märkliga titlar. Kan en skalbagge verkligen vara senil. Och är det ytterligare en tendens att de märkliga boktitlarna innehåller något med djur?
Listan med udda boktitlar kan säkert göras riktigt lång – kanske blir det tillfälle att återkomma till det här framöver.

7 kommentarer:

  1. För att inte tala om " Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött" eller Varför inte "Era svin" :)

    SvaraRadera
  2. Eller "Bajsfesten" av samma författare som en av dom här ovanför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de platsar väl alla tre.. Har inte hört talas om dem alls faktiskt.

      Radera
  3. Spännande, det har jag faktiskt inte tänkt på, men efter en snabbkoll bland mina böcker, varav de flesta är till åren komna, så är det genomgående korta titlar jämfört med flera av de nyare böcker jag läst...frågan är vad det beror på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha.. kul att du kollade efter och att det kanske stämmer.

      Radera
  4. Har du hört talas om liknelser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis inte. Och jag har ingen humor heller.

      Radera