onsdag 12 september 2012

Svenskt i Karibien


Att ön Saint-Barthélemy var en svensk koloni en gång i tiden känner väl de flesta till. En och annan känner säkert till att även ön Guadeloupe var svensk under drygt ett år i början av 1800-talet. Vad som hände med de svenska kolonierna i världen är intressant och kanske återkommer jag till det. Detta inlägg ska handla om andra svenska saker i Karibien.
 Igår presenterade Utrikesdepartementet att tre nya honorärskonsulat har öppnat där i Västindien. I och med det så har Sverige konsulat i alla 15 självständiga stater i Karibien. Syftet med konsulaten är främst förbättrad service till svenskar i området, men också att öka Sverigefrämjande satsningar i området. Turismen ökar, inte minst genom svenska seglare. De tre nya konsulaten har öppnat i länderna Antigua och Barbuda, Saint Kitts och Nevis, och Saint Vincent och Grenadinerna. De tre nya honorärskonsulerna är alla medborgare i sina respektive länder.


Honorärkonsul Sylvia O'Mard Camacho
och kabinettsekreteraren Sandra Joseph
(http://www.regeringen.se/sb/d/15727/a/198738)
Antigua och Barbuda
Den utnämnda konsuln heter Sylvia O'Mard Camacho och är bankchef. På UD:s sida om konsulaten skrivs det att exekvaturen av konsuln är undertecknad av Drottning Elizabeth I vilket väl lär vara felaktigt för Elizabeth II (såvida inte Elizabeth I hann underteckna dokument för flera hundra år framöver innan hon dog på Richmond Palace 1603).

Kathleen Allen-Ferdinand
(http://www.regeringen.se/sb/d/15727/a/198738)
Saint Kitts och Nevis
Även här är konsuln kvinna. Kathleen Allen-Ferdinand heter hon och är läkare. Konsulatet finns i huvudstaden Basseterre

 
 
 
Brian Glasgow
(http://www.regeringen.se/sb/d/15727/a/198738)
Saint Vincent och Grenadinerna
I huvudstaden Kingstown har den nye konsuln Brian Glasgow satt upp den svenska vapenskölden vid sitt kontor på revisorsfirman KPMG.

 
 
 
 
 
Ambassadören för alla tre länderna (plus några andra länder i Karibien, Sydamerika och Centralamerika) heter Claes Hammar och är stationerad i Stockholm.
 

Länkar:
UD:s sida om de nya konsulaten
Sveriges Stockholmsbaserade ambassad för ländernai Karibien

 

6 kommentarer:

  1. Intressant! Hur kommer det sig att vi lamnade ifran oss Guadelope?
    Min chef har precis blivit honorarkonsul for sitt land Sierra Leone!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pia! Visst är det intressant. Nu får du kanske chansen att få en bra insyn i det där med honorärkonsulat m.t.p. din chef.
      Ang Guadeloupe så verkade det vara rätt invecklat. Jag har förstått det ungefär så här: Ön var fransk men erövrades av Storbritannien under Napoleonkrigen. Jean Baptiste Bernadotte förlorade en del egendomar när han flyttade till Sverige och blev Karl XIV Johan. Han stod Napoleon nära men britterna lockade över honom på sin sida och gav honom Guadeloupe. När Napoleonkrigen var över övergick ön på nytt till att vara fransk och Sverige kompenserades av både Frankrike och Storbritannien. Frankrike kompenserade genom att erkänna unionen Sverige-Norge, Storbritannien kompenserade genom pengar. Denna summa bildade Guadeloupefonden som fanns med som ett anslag i den svenska budgeten ända in till 1980-talet.

      Radera
  2. Sådärja, nu har jag lärt mig något nytt på morgonkvisten - tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv. Trevligt att höra att någon får ut något av min blogg!

      Radera
  3. Väldigt bra info som i alla fall jag inte kände till, tackar för det! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv J. för att du har läst i min blogg! :)

      Radera