söndag 24 februari 2013

Karibiskt öl


När man är ute och reser så ser man ofta andra resenärer som köper eller beställer Heineken eller andra internationella jättar till ölmärken. Det är märkligt tycker jag. Ofta kan man hitta lokal öl som är väl så bra (och mycket billigare). Jag inbillar mig att man också bidrar på ett bättre sätt till landets ekonomi om man köper öl producerat i landet än att det är importerat från Holland eller dylikt.
Några av de provade ölsorterna.

På Barbados finns det inte så många ölmärken men de som finns är överlag bra. Under semestern på ön för några veckor sedan fick jag chans att prova några av dem. Jag frångick dock min filosofi något och provade även utländskt öl. Dessa ölmärken var däremot inte något av de multinationella storbolagen utan från andra öar i Karibien. Det gäller ju också att passa på att testa sådant som inte går att få tag på i Sverige.  De ölsorterna jag provade var mest av typen ljus lager. Skulle man dricka dessa hemma i Sverige skulle man nog tycka flera av dem är blaskiga, men till att svalka sig med under en palm i värmen i Karibien funkar de mycket bra, och de flesta är riktigt goda!

Provad öl
Stallion Stout
(Barbados)
Banks Beer är det stora bryggeriet på Barbados och grundades 1961. Deras ”vanliga” Lager är den ölen man ser överallt och det är den man får in när man beställer en öl utan att precisera sig. Här handlar det om ”den där ljusa lagern” som jag beskrev ovan, som passar så bra i värmen. Banks Lager verkar finnas emellanåt på Systembolaget. För inte alls längesedan fanns den i beställningssortimentet, men verkar nu ha utgått. Under semestern fick jag också chans att prova två andra ölsorter ut Banks sortiment, Seven Strong Lager och Stallion Stout. Den första är lite smakrikare och tyngre än andra karibiska lager, mycket säkerligen på grund av den 7-procentiga styrkan som namnet är kopplat till. Stout har jag inte så stor erfarenhet av. Stallion är ordentligt mörk och tung, passar inte alls under en palm i värmen – men möjligtvis till lite tyngre mat på kvällen.


10 Saints
(www.facebook.com -> 10 Saints Barbados)
Mest intressant av de inhemska bajanska ölsorterna tycker jag är 10 Saints. En idé föddes 2009 under en jazzfestival i Speightstown på norra Barbados. Varför inte kombinera öl med öns rika romhistoria? I maj 2012 började mikrobryggeriet 10 Saints sälja sin öl. ”Hand Crafted Beer aged in Rum Casks” står det på flaskan och ölen är mycket riktigt lagrad i Mount Gays ”Special Reserve”-romfat. Färgen är som ljus lager men smaken är annorlunda, det finns en liten lagom uns av rom som man känner. Det här blev min favoritöl på Barbados, tyvärr hittade jag den bara vid ett par tillfällen i en affär en bit från hotellet. Namnet har ölet fått efter Barbados tio parishes (församlingar/kommuner) uppkallade efter helgon (av totalt elva parishes på ön).

Piton
(St Lucia)
Två andra ölsorter som blev lite av favoriter under semestern kom från de karibiska öarna som ligger närmast Barbados. Både Hairoun från Saint Vincent och Piton från Saint Lucia hade mycket fina ljusa lager. Jag gillar också att de säljs på småflaskor, 25 respektive 27,5 cl.

Ytterligare tre ölmärken testades under resan – Presidente från Dominikanska Republiken samt Stag och Carib Lager från Trinidad & Tobago. Dessa tre öl kategoriserar jag som de flesta andra här ovan, ljusa lättdruckna öl som slinker ner bra i värmen. Den sista, Carib Lager, tycker jag dock har en ganska märklig eftersmak som jag inte kan bestämma. Detta är den enda av de provade ölsorterna jag inte tycker om. Mitt resesällskap blev dock förtjust i ölmärket och det finns till försäljning på Systembolaget, liksom Presidente.

Annan karibisk öl
Jag skrev ursprungligen en lista på öl från Karibien här. Den är flyttad till ett separat inlägg för att kunna uppdateras bättre. Här hittar du listan.


Karibisk öl på Systembolaget?
Utbudet på svenska Systembolaget varierar. För närvarande går det att köpa följande öl från öarna i Karibien: Red Stripe (i två olika storlekar) i det ordinarie sortimentet. I beställningssortimentet finns också Carib Lager från Trinidad & Tobago, Cubanero Fuerte och Palma Cristal från Kuba, Presidente från Dominikanska Republiken och Virgin Islands Tropical Mango Ale från Amerikanska Jungfruöarna.




5 kommentarer:

  1. Haller med om att det ar spannande att smaka lokal ol! Det hor ju liksom till aventyret att prova lite nytt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Mat och dryck är en stor del av resan! :)

      Radera
  2. Kul och intressant! Jag håller absolut med om att det är den ljusa lättdruckna ölen som passar bäst i värmen, men ibland kan det få vara lite smak på den. Klart att man måste passa på och testa den inhemska ölen när man kommer på plats, det är ju en del av själva resandet, precis som att testa maten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och bra att det finns folk som håller med mig om att testa lokal mat och dryck. :)

      Radera
  3. Carib funkar fint men, vem mins inte vintrarna på B'dos på 80-talet med en kall Banks Cheif Dallad på Accra Beach nostalgi.

    SvaraRadera