lördag 5 maj 2012

Om en bok – Eva Sohlman: Arabia Felix i terrorns tid – Resor i Jemen



Eva Sohlman är en svensk journalist född 1972, bosatt i Stockholm. Hon har bland annat arbetat för Reuters och Sveriges Radios Eko-redaktion. Hennes artiklar har publicerats i New York Times, Washington Post för att nämna några tidningar. De senaste åren har hon skrivit artiklar för The Economist, Tidningen Fokus och arbetat för TV8.

Hennes bok ”Arabia Felix i terrorns tid – Resor i Jemen” beskrivs så här:

Jemen har kallats Arabia Felix - Det lyckliga Arabien. Idag är det mera känt som "de tre K:nas land" - kalasjnikovs, khat och kidnappningar - där fattigdom, medeltida klankultur och konservativ islam existerar parallellt med dagens IT-samhälle.
Eva Sohlman har gjort åtskilliga resor till Jemen. I Arabia Felix i terrorns tid skriver hon om landets kontroversiella samarbete med USA i dess "krig mot terrorismen" och utforskar Usama bin Ladins rötter. Hon intervjuar några av de mäktigaste shejkerna och religiösa ledarna, liksom landets president och premiärminister, hon går på khatfester och vapenmarknader och reser till Drottningen av Sabas förbjudna tempel. Hon träffar kvinnor som öppenhjärtigt berättar om vad de tycker om könsrollerna i det traditionsbundna samhället och intervjuar fångar inne i huvudstaden Sanas kvinnofängelse.
Eva Sohlman har skrivit en personlig och medryckande bok med avsikt att ge oss en nyanserad bild av ett kulturhistoriskt rikt land i en tid präglad av västvärldens rädsla för terrorism.

Är man intresserad av Jemen, arabisk historia, Drottningen av Saba, islam, terrorism eller Usama bin Ladins bakgrund så kan jag absolut rekommendera denna bok.

Eva Sohlman får genom till synes slumpmässiga händelser och ovärderliga kontakter tillträde till flera förbjudna områden. Hon får också möjlighet att träffa och intervjua högt uppsatta personer – som presidenten, ministrar, shejker och så vidare.

Hela boken är intressant. Som vanligt fastnar man ändå för vissa områden. Jag tycker det var riktigt intressant att läsa om hur hon träffar Jemens judar i deras hemby Raydah. Tidigare hade jag ingen aning om att det fanns judar i denna del av Arabiska halvön. Minoriteten är visserligen bara några hundra idag. Många har lämnat Jemen sedan de efter Israels självständighet 1948 har lockats dit. Detta i en dragkamp där de också har lockats över till New York. Det mest intressanta är att denna minoritet judar enligt legenden är ättlingar till Drottningen av Saba. De anses också vara den mest autentiska gruppen judar i världen tack vare att de har bevarat sina tusenåriga traditioner och seder intakta.

Intressant är också kapitlen om hur Eva försöker träffa Usama bin Ladins släktingar och när hon besöker den farliga provinsen al-Jawf. Boken genomsyras i sin helhet av den nyfikenhet och som jemeniterna visar mot västvärlden samtidigt som de verkar skeptiska. Genomgående framträder också könsrollerna och de sociala koderna för att ta sig fram tassandes på tå i det jemenitiska samhället.




Visa större karta

Jemens historia är omfattande och spännande med gamla kungadömen, karavaner och blodsfejder. Förhållandet mellan västvärlden och Jemen har varit svårt efter 11 september-handlingarna med kopplingarna till bin Ladin, president Salehs vägran att fördömma Iraks invasion av Kuwait, samt de två terroristattackerna mot två utländska fartyg utanför Jemens kust – först mot det amerikanska krigs-fartyget USS Cole år 2000 som dödade 17 soldater vid Aden, och sedan mot den franska oljetankern Limburg två år senare då en besättningsman omkom. Boken är skriven 2007 och känns således något inaktuell då den arabiska våren sedan dess har dragit fram vilket bland annat har resulterat i avsättandet av Jemens president. En ny, eller uppdaterad, bok om Jemen är välkommen – gärna av Eva Sohlman.

~~~
Några länkar:

4 kommentarer:

  1. Vilket intressant boktips! Jemen har ocksa fascinerat mig, framforallt sedan jag upptackte Ofra Haza (genom Jacobs stege om du minns det programmet!) och att hon just var judinna fran Jemen och de otroligt vackra sangerna. Jag skulle garna aka dit men just nu verkar landet befinna sig i kaos enligt en kollega som just kommit tillbaka med stromavbrott och vagavsparrningar. Ingen verkar riktigt heller veta vart det barkar han.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst minns jag både Jacobs stege och Ofra Haza, fast inte ihop. Ofra Haza minns jag egentligen bara för melodifestivalen. Visst tävlade hon med en låt som hette ungefär "Im nina lu".. eller är jag helt ute och seglar? Men att hon var jemenitisk judinna från början hade jag ingen aning om!
      Jag tycker också det skulle vara fascinerande att komma till Jemen någon gång. Det verkar vara lite oroligt även för mig just nu. Men du som vågar dig till Mogadishu - för dig hade det väl varit en piece of cake? :)

      Radera
    2. Jag vet att hon tavlade i melodifestivalen men jag tror det var med en annan lat. Daremot slog hon igenom stort med "Im nin alu" i hela Europa foljt av bland annat laten "Temple of Love" med Sisters of Mercy och Daw Da Hiya med Iggy Pop! Alskar hennes rost och vackra sanger.
      Hahaha, det lat nog farligare att aka till Mogadishu an det var! Jag satt nastan bara i vart lager och fick inte ens aka in till stan! Men Jemen lockar verkligen!

      Radera
  2. Det kommer en ny bok om Jemen på svenska sannolikt redan hösten 2014. Författaren heter Tanya Holm och hon bor i Jemen sedan 2009. Hon är en av de få utländska journalisterna som stannade kvar i Jemen under hela upproret. Kika här: https://jementanyaholm.wordpress.com/

    SvaraRadera