I januari 2011 var sambon och jag på semester på Kap
Verdeöarna. En härlig vistelse med sol, värme och sköna bad. Det är alltid
roligt att prova på lokala produkter i form av mat och dryck när man är ute och
reser tycker jag. Nationaldrycken på öarna heter ”Grogue” och är en spritdryck
gjord på sockerrör. Namnet lär komma från engelskans ”grog”. Grogue är också basen i den på öarna vanliga
ponchen. Där, i hotellträdgården på kvällen efter maten, smakade det ypperligt
gott med de här lokala dryckerna. Så gjorde det också på den lilla lokala
marknaden i staden Santa Maria som bara sålde kapverdiska produkter. Vi provade
flera sorter innan vi valde två flaskor som vi köpte och tog med hem till
Sverige. Vis av erfarenhet borde man vara och inse att det inte är samma sak
att sitta hemma i fåtöljen och dricka vissa saker, som det är att långsamt
sippa in drycken tillsammans med atmosfären i en härlig bris vid havet på
sydligare breddgrader. Men man kanske aldrig lär sig. Jag har försökt mig på de
båda inköpta dryckerna flera gånger hemma i Sverige men kan inte annat än att
konstatera följande.
Ponche de mel Cana
Ser ut som rom, men doftar och smakar lite häxbrygd. Med lite fantasi så finns det vissa likheter med mörk rom eller cachaça.Grogue com Arruda
Jag tror mig ha luskat ut att Arruda är växten vinruta (Ruta graveolens). I flaskan finns en kvist av denna växt. Färgen på
drycken är någon märklig artificiell ljusgrön (var den verkligen så när jag
köpte den?). Lukten är obehaglig, söt med inslag av något annat. Om jag doftar
riktigt ordentligt på den så mår jag illa. Smaken är ungefär samma, fast lite
värre. Sötsliskig och besk på samma gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar