Från K till Q
Jag är lite allergisk mot när ord och namn helt omotiverat ska byta stavning från K till Q. Dessutom tog det lång tid att få detta öl levererat till mitt Systembolag i Karlstad efter att jag beställde det. Så. Det var väl i stort sett detta som var negativt med Qvänum Bitter. (Och då vet jag ju inte ens om det senaste var Qvänums fel eller vad det berodde på.)
QB och mat
Qvänum Bitter bryggs av Qvänum Mat & Malt i Kvänum mellan Vara och Skara i Västergötland. Enligt bryggeriet är deras ölsorter främst tänkt att passa till mat. Finurligt nog har man på öletiketterna skrivit ut tydligt vad de passar till för mat. På etiketten till Qvänum Bitter kan man läsa: ”En extra bitter ale för dig som gillar lite mer bett. Passar till kraftigare mat såsom mustiga grytor och smakrikt kött tex lamm med potatis o getostpaj”. Man hänvisar också till hemsidan för recept.
Jag är lite allergisk mot när ord och namn helt omotiverat ska byta stavning från K till Q. Dessutom tog det lång tid att få detta öl levererat till mitt Systembolag i Karlstad efter att jag beställde det. Så. Det var väl i stort sett detta som var negativt med Qvänum Bitter. (Och då vet jag ju inte ens om det senaste var Qvänums fel eller vad det berodde på.)
QB och mat
Qvänum Bitter bryggs av Qvänum Mat & Malt i Kvänum mellan Vara och Skara i Västergötland. Enligt bryggeriet är deras ölsorter främst tänkt att passa till mat. Finurligt nog har man på öletiketterna skrivit ut tydligt vad de passar till för mat. På etiketten till Qvänum Bitter kan man läsa: ”En extra bitter ale för dig som gillar lite mer bett. Passar till kraftigare mat såsom mustiga grytor och smakrikt kött tex lamm med potatis o getostpaj”. Man hänvisar också till hemsidan för recept.
Etikett och flaska
När
jag ändå nämner etiketten så kan jag lika gärna fortsätta där och arbeta mig
inåt. Förutom ovan nämnda text innehåller etiketten bara namnet ”QB – Qvänum Bitter”
och adress, att alkoholhalten är 6,3 % och att flaskan innehåller 50 cl.
Därtill att ölen bör förvaras mörkt och svalt, serveras vid 12-16 grader samt
att den är opastöriserad och ofiltrerad. Etiketten är gulaktig och texten är
skriven i versaler med blandat rött, grönt, brunt och blåsvart. Egentligen ser
det ganska rörigt ut. Fast det vägs upp riktigt rejält av flaskan. Den är i
brunt glas, ganska hög och med bygelkork. Helheten får det att kännas genuint
och lite gammaldags.
Färg, doft och smak
Färgen
på ölen är ganska mörk bärnstensaktig med dragning åt lite rött. Som den
ofiltrerade ölen den är så är det en viss grumlighet i glaset. Skummet är lite
lätt ljusbrunt. Både doft och smak är lite svårdefinierat. Visst kan man känna
bitterheten både i näsan och ännu mer i munnen. Bryggeriet tycker att det finns
en blommig citrusdoft.
Såhär drack jag QB
Även
om bryggeriet tycker att man ska dricka ölen till lite kraftigare mat så valde
jag att ta den första flaskan på balkongen en skön sommarkväll. Först provade
jag ölen som den var, sedan fick den sällskap av lite ostbågar och senare också
av en cigarill. Enligt mig så passar Qvänum Bitter mycket bra på detta sätt
också. Jag har en flaska kvar och den kommer jag förmodligen spara och sedan
dricka till någon väl vald maträtt – för jag tror det ligger mycket i vad
bryggeriet säger om att konsumera denna dryck.
Här går QB att köpa
Ölen
lär finnas på Systemets hyllor i Skara, Vara och Lidköping. För oss andra går
det att beställa hem ölen. (Som jag skrev inledningsvis så tog det lång tid att
få mina två flaskor till min butik, men detta har troligtvis varit en engångsföreteelse.)
Beställer man ölen (nummer 89514) så går det att göra så styckvis. En flaska
kostar 42,60 – men då får man ju också en flaska med bygelkork och inte minst
en förbaskad bra öl!
Anekdot
Slutligen,
en lustig anekdot angående Qvänum Bitter som går att läsa på hemsidan: ”Vi har en praktikant att tacka för Qvänum
Bitter. Det var nämligen så, att denna praktiserande ungdom var ålagd att passa
brygden under en lite känsligare del av bryggningen. Röra om, så att det inte
bränner vid och så. Men den gode praktikanten fick väl något bättre att tänka
på och vidbränning var just vad som skedde! Resultatet blev som bekant bra ändå
och än idag brygger vi Qvänum Bitter på praktikantens vis – bränner det hela
lite lätt!”
Kul med nya ölsorter!
SvaraRaderaDet är det! :)
Radera