söndag 23 mars 2014

Flykten från Läger 14


Pojken som åt upp sin mammas mat


Författare: Blaine Harden
Titel: Flykten från Läger 14
Undertitel: Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger

Antal sidor: 244
Utspelar sig år: ca 1985-2011
Utspelar sig i: Mestadels i Nordkorea men även i Kina, Sydkorea och USA.
Originaltitel: Escape from Camp14
Originalundertitel: xx
Översättning: Tomas Håkansson
Förlag: Pocketförlaget
Utgiven 2013 i pocket)
Adlibris: Inbunden/Pocket
Bokus: Inbunden /Pocket


Shin Dong-huyk föddes 1982 i ett nordkoreanskt arbetsläger. Han är den förste, och hittills ende kände, som har fötts och rymt från ett arbetsläger i Nordkorea. Tyvärr är det inte Shin själv som har skrivit boken  utan är resultatet av intervjuer av författaren Blaine Harden.  Författaren beskriver Shins liv och flykt på ett bra och lagom detaljerat sätt. Då Nordkorea är ett sådant slutet land är det svårt för författaren att verifiera uppgifter som Shin nämner. Detta beskriver också författaren. Det beskrivs också att Shin har ändrat vissa saker i sin berättelse och jag tycker mig, mellan raderna, ana författarens tveksamhet inför Shins berättelse emellanåt.

Det är en fruktansvärd berättelse läsaren får ta del av. En uppväxt i ett koncentrationsläger med svält, våld och avrättningar. Shin var bara några år när han, liksom andra i den åldern, skildes från sin mor och fick tillbringa nätterna i sovsalar och dagarna i skolan, där indoktrinering skedde av lägrets regler och uppmaningar om att ange varandra. Shin fick se en klasskompis bli ihjälslagen av läraren i skolan då det hade hittats fem majskorn i flickans kläder. Shin var också tvungen att se på när hans mamma hängdes och hans storebror arkebuserades.


Lite grovt kan man säga att boken är indelad i tre delar – om Shins uppväxt och liv i arbetslägret, om hans flykt, och hans försök till anpassning utomlands.

Alla tre delar är intressanta och väl beskrivna. För min del är ändå delen om livet i lägret den intressantaste läsningen.  Nordkorea är ett skrämmande land men ändå är det fascinerande att läsa om det.


Författaren Blaine Harden är en prisbelönt journalist som bland annat har skrivit för The Economist, Washington Post och Time Magazine.

4 kommentarer:

 1. Toppen boktips! Har en bok på gång just nu "Livet efter dig" av Jojo Moyes och efter det Viveca Stens "I farans riktning". Men den bok du här berättar om verkar väldigt intressant!

  SvaraRadera
 2. Har last "Inget att avundas" av Barbara Demick som ocksa berattar om vardagslivet I Nordkorea genom flera avhoppare. En fruktansvard bok, det ar svart att greppa vad som forsiggar I Nordkorea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt att greppa Nordkorea - men samtidigt är det så intressant! Har också läst Inget att avundas, en mycket bra bok. Jag skrev om den i bloggen tidigare: http://www.christianberghanel.blogspot.se/2013/04/inget-att-avundas-vardagsliv-i-nordkorea.html

   Radera