söndag 19 augusti 2012

Vad händer i Afrika då?


Afrika var länge en vit fläck på européernas karta. Frågan är om det inte är så fortfarande. Det är inte så ofta kontinenten finns med i nyhetsflödet även om det har ökat efter den Arabiska våren förra året. Med tanke på att Afrika är världens näst största världsdel, med över 50 stater, 20 % av jordens landmassa och 1 miljard människor så är det självklart att det händer saker där också – både tragiska och trevliga.
Av det man ändå läser om Afrika så får man uppfattningen att allt ändå är katastrofer – för det verkar nästan bara vara det som når tidningsartiklarna här hemma.  Ska man läsa om trevligheter så får man nästan alltid leta på egen hand.
Så, vad har då hänt i Afrika de senaste dagarna? 
DN publicerar idag några få rader om att nio personer nyligen har avlidit av ebolaviruset i staden Isiro i norra Kongo-Kinshasa och att det i grannlandet Uganda har avlidit 16 personer av samma sak sedan början av juli. 50-90 % av de som får ebolaviruset avlider.

I Sudan omkom 32 personer i en flygolycka. Personerna på planet ingick i en delegation på väg till delstaten Södra Kordofan för att vara med i en ceremoni med anledning av den muslimska högtiden Eid al-fitr. Bland de omkomna var den sudanesiske ministern för religiösa frågor, Ghazi al-Saddiq. Flygmyndigheterna i landet meddelade att planet exploderade medan informationsministern meddelade att planet kraschade mot ett berg på grund av dålig sikt.


Två bilbomber utlöstes i Libyens huvudstad Tripoli i morse. Den ena dödade två personer.
I Somalia verkar saker gå åt rätt håll. Säkerhetssituationen i huvudstaden Mogadishu har förbättrats. Det går numera att flyga dit, åtminstone från Kenya och med Turkish Airlines från Istanbul. Mandatet för övergångsregeringen löper ut imorgon och en ny president ska utses.
Nelson Mandela firade sin 94-årsdag igår och hyllades både i Sydafrika och internationellt. Dagen innan fick han besök av Bill Clinton med dottern Chelsea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar